Home Новини Мобілізація в Україні в 2020 році

Мобілізація в Україні в 2020 році

1285
0
Мобілізація в Україні в 2020 році

Зважаючи на події останніх років, у наш час українців дуже цікавлять особливості проведення мобілізації у цьому році. Відомо, що строкову військову службу необхідно пройти кожному юнакові, чий вік складає 20-27 років. Якщо ще кілька років тому була можливість відмінити обов’язкову мобілізацію, то зараз це практично неможливо.

Мобілізація в Україні в 2020 році


Суть процесу

Мобілізація — це сукупність дій, що проводяться у державі через надзвичайні обставини всередині країни чи закордоном. Вони спрямовані на підготовку до змінення державної інфраструктури та військових сил країни з мирного стану у військовий. Вона може бути загальною або частковою. Її проведення може відбуватися відкрито або приховано.

У процесі загальної мобілізації призов військовозобов’язаних відбувається по всій території держави. Вона зачіпає всі органи державної влади та місцевого самоврядування, галузі національної економіки, організаціі, установи, підприємства, Збройні сили України та інші військові формування.

Часткова мобілізація проводиться в певних районах країни, може мати значення лише для окремої частини Збройних Сил України, галузей національної економіки і тд.

За відкритої мобілізації інформація щодо укладення цього рішення швидко повідомляється громадськості за допомогою засобів масової інформації: телебачення, газет, журналів, радіо. За прихованої мобілізації рішення щодо цього не розголошується. За допомогою закритих каналів ці данні передаються до міністерств та інших центральних і місцевих органів виконавчої влади.

Суть процесу


Початок мобілізації

Наразі багатьох юнаків хвилює питання: чи буде 9-10 хвиля мобілізації в 2020 році? Згідно з чинним законодавством нашої держави оголошення нової хвилі мобілізації знаходиться у юриздикції Верховної Ради України. Їй необхідно схвалити відповідний указ президента. Саме тому у Генштабі збройних сил ще зарано робити якісь заяви про конкретні терміни проведення таких заходів. Через це офіційної інформації про те, коли розпочнеться та, коли закінчиться мобілізація поки що немає. Президент України Петро Порошенко заявив, що мобілізація розпочнеться лише у крайньому випадку.


Кого буде мобілізовано до військкоматів?

Обов’язковому призову підлягають чоловіки призовного віку. Повнолітні юнаки мають право проходити військову службу за власнім бажанням, після того, як їм виповниться 20 років. Щодо представниць жіночої статі, то вони можуть добровільно піти до військкоматів задля захисту своєї Батьківщини.

У разі, якщо особа, що ще не досягла призовного віку, отримала повістку, то не слід хвилюватися. Це не означає, що хлопець буде мобілізований достроково. Йому необхідно з’явитися до військкомату для проходження комісії у лікаря. Такі заходи проводяться для того, аби оцінити стан здоров’я молодого покоління у цьому році та отримати нові данні про тих, хто в майбутньому буде здатен вступити до Збройних сил України. Вирішальним чинником при прийнятті рішення про можливості служити в армії є стан здоров’я. Проте існують громадяни, які не підлягають мобілізації в 2020 році:

  • Особи, чиє віросповідання не дозволяє тримати у руках зброю, зокрема священнослужителі.
  • Батьки неповнолітніх дітей-інвалідів, що мають  якісь типи відхилень від норми у функціях організму II-IV ступеня, проблеми зі здоров’ям усіх категорій I-IV ступеня, що яскраво виражаються, отримують відстрочку і звільнення від військової служби під час мобілізації.
  • Громадяни, чия фізична чи психічна форма є непридатною для проходження служби.
  • Вчителі дошкільних та шкільних навчальних закладів, аспіранти, доктори й особи, що здобувають вищу освіту.
  • Народні депутати та представники місцевих рад.
  • Особи, що працюють у поліції.
  • Батьки-одинаки, на чиєму утриманні є неповнолітня дитина.
  • Багатодітні батьки (такі, що забезпечують трьох або більше дітей, які не досягли вісімнадцяти років).
  • Люди, що мешкають на територіях, що непідконтрольні нашій державі.
  • Нещодавно звільнені у запас військовозобов’язані.
  • Особи, що досягли пенсійного віку.
  • Громадяни, що працюють у медичній сфері.
  • Чоловіки, що доглядають за жінкою-інвалідом.
  • Юнаки, що мають дитину віком до трьох років.
  • Родичі, які забезпечують хворих членів родини.

Також у цьому році планується повністю перейти на контрактну форму служби. За останній рік на контрактну форму було взято більше чоловіків, ніж впродовж останніх п’ятнадцяти років. Минулого року на контрактну службу прийняли більше 67 тисяч осіб. Цього ж року на військову службу по контракту планується набрати 250 тисяч осіб. Усіх громадян буде розподілено між Збройними Силами України, Національною Гвардією та іншими державними службами.

Кого буде мобілізовано до військкоматів


Тривалість служби у 2020 році

Існують громадяни, які мають звання молодшого лейтенанта, але не проходили військової служби. Щодо таких осіб Міністерство оборони України прийняло рішення про обов’язкове проходження такими особами військової служби або її альтернативи. Строк служби залежить від категорії, у якій знаходиться військовозобов’язаний:

  • Для молодших офіцерів тривалість складатиме від 2 до 5 років.
  • Для сержантського та старшинського складу він буде від 3 до 5 років.
  • Рядовим необхідно відслужити до 3 років.

Для жінок, що виявили бажання пройти військову службу також є можливість заключення контракту строком від 5 років, якщо у неї відсутнє первинне звання або категорія. А для тих, хто пройшов підготовку та хоче пройти строкову службу, підписуються контракти з такими ж термінами, як і для чоловіків. З цієї статті ви дізналися останні новини про мобілізацію в Україні. Мобілізація – це не те, чого варто боятися. Слід розуміти, що її проведення є необхідністю задля захисту нашої Батьківщини. Чим більше молодих людей відповість на заклик до проходження військової служби, тим більші шанси на мирне майбутнє у нашої держави.

Тривалість служби у 2020 році