Home Новини Мобілізація в Україні у 2023 році останні новини

Мобілізація в Україні у 2023 році останні новини

182
0
Мобілізація в Україні у 2023 році останні новини

Обстановка, за якої мобілізація в Україні у 2023 році складається непередбачуваним чином. Не виключено, що буде оголошено загальну мобілізацію. Згідно з українським законом, мобілізаційний процес має охоплювати всі регіони країни. Мобілізація торкнеться національної сфери економіки, верховних органів влади, ЗСУ та всіх військових частин на території України.

Основні дані

Поки невідомо, чи буде повна мобілізація у 2023 році, але якщо так станеться, то всі чоловіки від повнолітнього віку до 60 років мають відвідати військові частини або пункти збору в індивідуальних територіальних центрах комплектування (військомати). Терміни явки зазвичай вказані у повістках. Терміни, дані чоловікам на явку до мобілізації, вказують індивідуально начальники військових частин. За законом про мобілізацію створено найбільш помітні чотири мобілізаційні хвилі. Про них варто поговорити докладніше:

  • особливості проведення мобілізації, коли офіційно оголошують про першу хвилю – це, коли заклик переважно стосується оперативних резервістів. Також у першу хвилю потрапляють колишні військові та ветерани АТО;
  • тепер варто обговорити другу хвилю, що дозволяє викликати в армію на службу резервістів, яких не призвали за першої хвилі мобілізації. До категорії обов’язково потрапляють військові-строковики, які пройшли підготовку до 2014 року. Також допустимо заклик контрактників;
  • при проведенні третьої хвилі закликають запаси офіцерів та військовозобов’язаних, які пройшли навчання у вищих навчальних закладах з військових спеціальностей;
  • четверта хвиля мобілізації найширша і до неї можуть потрапити навіть невоєнні цивільні особи. Категорія виключає обмеження віком до 18 років і після 60. До групи не потрапляють особи з І, ІІ групами інвалідності.

Варто знати! Найголовніше в мобілізаційному процесі – визначення черговості, за якою повинні приходити громадяни на службу. Саме тому було прийнято створити кілька хвиль мобілізації.

Перелік військовозобов’язаних не підлягають мобілізаційному процесу

Якщо звернути увагу на останні новини про мобілізацію в Україні, то перелік військовозобов’язаних, які не підлягають відправленню на службу державі, тобто їх не можна закликати, має бути підтверджено документально. Не призвати військового можуть тільки, якщо він має на це чіткі підстави, які будуть описані нижче. Проте найчастіше мобілізації не підлягають люди, які мають групи інвалідності.

Перелік осіб, які не потрапляють під мобілізацію, контролює законодавство України за статтею №23. Останні оновлення в цьому законі були на початку квітня минулого року 2022 року.

Громадяни, які не підлягають мобілізації у 2023 році діляться за групами. На сьогодні розрізняють 9 груп, які дозволяють не вступати на службу та до них належать особи:

  1. Працівники державної влади, військові, яких забронювали на службу інші держоргани України. Також, якщо людина підлягає службі у будь-яких органах місцевої влади.
  2. Військовозобов’язані, визнані інвалідами, якщо їм видали відповідні довідки до лікарсько-військової комісії. Також не закличуть військового, який за станом здоров’я вважається недієздатним для військової мобілізації терміном до 180 діб. Потім йому знову доведеться відвідати військово-лікарську комісію, щоби продовжити цей термін.
  3. Військові, які утримують неповнолітніх. У сім’ї має бути щонайменше троє дітей віком до 18 років. Також мобілізації не підлягає особа, яка піклується про дитину-інваліда з І чи ІІ групою інвалідності.
  4. Якщо людина є єдиним вихованцем неповнолітньої дитини.
  5. Людина, яку по суті можуть закликати, але вона доглядає інваліда (родича) або батька подружжя. Важливо, щоб недієздатність осіб, яких доглядає військовозобов’язаний, була підтверджена медичною комісією. Насамперед – це опіка над інвалідами І чи ІІ групи. До категорії потрапляють особи обох статей, які є опікунами або прийомними батьками, які взяли опіку над дітьми родичів, сиріт. Важливо відзначити, що не можуть мобілізувати чоловіка, який є опікуном дитини з різними серйозними захворюваннями – це вади серця, ураження нервової системи, онкологія, стан на обліку в психіатричній клініці, цукровий діабет І типу (дитина інсулінозалежна),
  6. Люди, які є опікунами, піклувальниками або прийомними батьками. Якщо утриманні перебувають неповнолітні, інваліди, діти з опіки, позбавлені біологічних батьків. Також до категорії потрапляють опікуни повнолітніх дітей-інвалідів, чия дієздатність обмежена;
  7. Особи жіночої чи чоловічої статі, які мають неповнолітню дитину. Важливо, щоб батько був одним опікуном. Також якщо чоловік чи дружина проходять військову службу – другий чоловік може не піддаватися мобілізації. Також не закликають людей, чиї рідні зникли за військових обставин;
  8. Усі працівники державного апарату, народні депутати, Верховна рада, працівники військових структур (вищі чини). До списку цієї категорії включені працівники Держслужби, СБУ, ЗВРУ, Нацгвардія, прикордонники та співробітники поліції. Також під цю групу підпадають працівники податкової, державна охорона;
  9. Студенти, педагоги та наукові співробітники вищих закладів освіти. Також від мобілізації звільняються викладачі загальної середньої освіти із ставкою за посадою від 0,75.

Важливо! Резервисти, які військовозобов’язані при Службі безпеки, просто зобов’язані у відповідь на виклик з мобілізації прийти до керівників військових органів, де їх зареєстрували на облік.

Висновок

Незважаючи на те, що країни ЄС надають неймовірну підтримку Києву, Україні поки що не дістає сучасного озброєння для армії. За короткий термін неможливо здобути перемогу, і людей мобілізують поступово. Все ще важливе питання актуальне і цього 2023 року: коли закінчиться мобілізація. Однозначної відповіді немає, і проігнорувати повістку у військкомат людина просто не може. Якщо чоловік все ж таки ухилився від мобілізаційного призову, то його очікує покарання як адміністративна та кримінальна відповідальність.

Останні новини про мобілізацію в Україні
Правила дорожнього руху України 2022