Home Новини Мораторій на проведення перевірок у 2022 році

Мораторій на проведення перевірок у 2022 році

485
0

На останньому засіданні КМУ було прийнято рішення про мораторій на проведення перевірок до кінця 2022 року, а саме, заходи мають бути продовжені. Згідно з уточненням в період пандемії коронавірусу уряд планує надавати підтримку різним галузям, малим і системоутворюючим підприємствам, вживати заходи для формування сприятливої кон’юнктури на ринках і знижувати адміністративне навантаження через обмеження числа перевірок.

Які перевірки бізнесу скасували в 2021-2022 роках?

В цьому та наступному роках малий і середній бізнес продовжить відпочивати від планових неподаткових перевірок — тільки якщо не потрапляє під критерії, які гарантують візит споживнагляду, МНС і трудової інспекції. Але позапланові виїзди все одно залишаються. Вони торкаються наступних підприємств та обставин.

  1. Якщо діяльність потрапляє під ліцензійний контроль або захисту держтаємниці.
  2. Якщо об’єкти притягували до адміністративної відповідальності менше трьох років тому.
  3. Якщо об’єкти дискваліфікували або призупинили вашу діяльність, анулювали або призупинили дію ліцензії.

Знайти об’єкти, які не підпали під продовження мораторію на перевірки в плані перевірок можна на сайті Управляння праці.

Перевірки бізнесу в 2022 році – головні зміни

Перевірки малого та середнього бізнесу можуть проводитися у наступних випадках:

  • інспекція отримала інформацію про те, що підприємець порушуєте ТК;
  • підприємство (керівник) не відреагували на Припис інспекції усунути порушення за певний термін;
  • співробітник поскаржився на порушення умов праці, причому як щодо себе, так і свого колеги.

Якщо співробітник відкликав скаргу та Управління праці вжне призначило перевірку – її не уникнути.

Кого перевірять у 2022 році?

Не глядячи на коронавірус законодавці рекомендують не розслаблятися. З цього року контролюючий орган може провести перевірку дистанційно або ж за традицією приїхати в офіс — вибір за нею.

Чим можна викликати перевірки бізнесу в 2022 році, популярне серед підприємців питання. Спровокувати перевірки можуть наступні обставини:

  • витрати ростуть швидше доходів;
  • зарплата співробітників нижче галузевого показника в регіоні або в «конвертах»;
  • два рази за рік (або більше) об’єкт наблизився до обмежень за спецрежимами;
  • підприємство співпрацює з фірмами-одноденками.

В дійсності обставин щодо проведення перевірок відповідними органами більше. Ознайомитися з ними можна наприкінці року з офіційних сайтів законодавців, коли будуть прийняти основні нововведення.

Як підготуватися до виїзної перевірки?

Щоб перевірка пройшла належним чином важливо підготуватися до них. Це допоможе убезпечити себе від ризиків і санкцій. Якісну допомогу у таких ситуаціях можуть надати атестовані бухгалтери. Вони підготують звітність, оптимізують податки і допоможуть пройти податкову перевірку, навіть якщо інспектор вже у вас.

Про порушення мораторію на перевірки 2022

Аналіз попереднього року показав, що можливо зіткнутися з двома порушеннями мораторію на перевірки:

  • контролери прийшли в організацію з плановою перевіркою, хоча її не було в щорічному плані;
  • представники влади незаконно включили компанію в щорічний план і провели перевірку.

В обох випадках вийде відновити справедливість в суді, але слід підготуватися. Коли контролери надіслали повідомлення про перевірку, відразу подивіться, чи є вона в щорічному плані на сайті Генпрокуратури. Якщо не знайшли, готуйте журнал перевірок, щоб зафіксувати незаконну процедуру.

Держорган провів перевірку, виявив порушення. Пора йти до суду. У скарзі вкажіть на грубе порушення – провели планову перевірку, яка не включена в щорічний план. За цей промах суд скасує рішення контролерів. До скарги прикладіть копію журналу перевірок. Якщо контрольний захід є в щорічному плані на 2022 рік, незважаючи на продовжений мораторій на 2022 рік, результати теж можна скасувати. Алгоритм схожий з першою ситуацією: зафіксуйте факт перевірки в журналі, почекайте результатів і йдіть до суду.

У скарзі попросіть примусити держорган виключити перевірку з щорічного плану і визнати її результати недійсною. Переконати суд допоможуть два аргументи:

  • в силу мораторію на планові перевірки малого бізнесу компанію повинні були виключити з плану, але не зробили цього;
  • у щорічному плані була помилка і у держоргану не було підстав, щоб провести перевірку.

Контролери також можуть порушити правила під час перевірки.

Резюме

Очікується, що у 2022 році мораторій на перевірки в Україні буде продовжено. При цьому не слід розслаблятися. Мораторій торкається не всіх підприємств. Саме тому слід заздалегідь подбати про дотримання вимог законодавства. Ознайомитися с планом перевірок можна на законодавчих офіційних сайтах або на тематичних форумах.