Home Новини Суть медичної реформа в Україні в 2021 році

Суть медичної реформа в Україні в 2021 році

494
0
Медична реформа в Україні в 2021 році

Згідно зі старим прислів’ям проблеми і труднощі допомагають в досягненні цілей. Це можна сказати про тривалу медичну реформу. Епідемія коронавірус довела її недоцільності, показала, що медична реформа в країні 2021 повинна бути іншою, не такою, як планувала Супрун. Сьогодні Вбивча сила запланованих раніше заходів стала помітною.

Медична реформа в Україні в 2021 році

Ситуація зараз

До моменту початку епідемії COVID-19 українська охорона здоров’я виявилося в критичному стані через невдалих реформ останніх років. Пандемія COVID-19 оголила проблеми охорони здоров’я України і більшості розвинених країн: дефіцит стаціонарних ліжок, медичного персоналу та засобів індивідуального захисту; дезінтеграція управління між центром і регіонами; неповороткість систем фінансування медичної допомоги.

Але українській охороні здоров’я було незрівнянно важче, оскільки до моменту початку епідемії воно і так знаходилося в критичному стані через невдалі реформ останніх років (горезвісна оптимізація), хронічного недофінансування і безправного становища медичних працівників.

Наведемо деякі факти. В Україні в результаті «оптимізації» забезпеченість практикуючими лікарями в державних і муніципальних медичних організаціях знизилася на 12,6%. Забезпеченість стаціонарними ліжками скоротилася на 17%, в результаті в Україні вона навіть стала на 15% нижче, ніж у Німеччині. Особливо важка ситуація склалася в сільській місцевості, в малих і середніх містах, а також в «первинній ланці» охорони здоров’я, де лікарів в 1,5 рази менше, середніх медичних працівників — в 1,8 рази менше, фельдшерів — в 1,9 рази менше. Настала криза, яка потребує екстреної допомоги. Очікується, що ситуація зміниться в наступному році.

Другий етап медичної реформи-що з ним не так?

Статус медичних закладів був змінений на КП. Вже другий рік медики отримують зарплати згідно тарифікації, за кількість окремо пролікованих або прийнятих пацієнтів. Віднедавна стало помітно, що реформа медицини в Україні носить комерційний характер, стала нагадувати торг між покупцями і продавцями. Від цього ситуація не покращилася. Українці як і раніше залишилися незадоволеними.

Невдоволення виникло і серед лікарів, які у зв’язку із завантаженістю раніше не задоволені зарплатою. Реформування системи екстреної медичної допомоги призвело до того, що певна частина медиків звільнилася, дала перевагу комерційним підприємствам.

Платні та безоплатні послуги в медицині в Україні

Причина нестачі анестезіологів, онкодерматологів пов’язана з тим, що вони перейшли працювати в приватні косметологічні центри, де зарплата за сьогоднішніми мірками пристойна.

Крім медиків хвилює відсутність стандартів на якість послуг, що надаються. На сьогоднішній день проблем безліч, однією з них є маршрути хворих, особливо, які проживають в сільській місцевості і те, що страхова медицина в Україні зарекомендувала собі з поганої сторони.

Але якою б не була модель змін у системі охорони здоров’я, головна проблема-брак грошей у державі. Цього року медицина отримала з бюджету 3% від ВВП. Провести реновацію системи медичної допомоги за ці кошти навряд чи вийде.

Медична рада з фахівців, а не грантоїдів

На нещодавно проведеній Раді, до складу якої увійшли кращі експерти з реформування галузі та фахівці МОЗ України було прийнято рішення кардинально змінити напрямки медичної реформи в Україні 2021.

Це дозволить зробити діючих і початківців медиків сучасними фахівцями в своїй області. Основна надія покладена на інноваційні технології, пріоритетні напрямки розвитку та вже отримані сьогодні результати наукових досліджень.

Крім голови МОЗ, до Ради ввійшла 21 особа, серед яких завкафедрою інфекційних хвороб Національного університету ім. Богомольця Ольга Голубовська, гендиректор Інституту серця Борис Тодуров, лікар-психіатр, президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман- давні опоненти команди «застряглі медреформи», колишньої в.о.голови МОЗ Уляни Супрун.

«Команда Супрун працювала в інтересах міжнародних корпорацій, фармкомпаній, які розвивають приватну медицину. В їхніх інтересах були зроблені деякі законодавчі зміни з метою зачистити площу для входження в країну іноземних компаній.

Зараз треба приділити увагу державним клінікам і зробити все необхідне для їх продуктивної роботи. Тому що зараз ми пожинаємо плоди роботи Супрун у вигляді закриття медустанов, страйків медпрацівників. За три роки в медицині було розвалено майже все, і тепер це треба збирати заново… завдання номер один: насамперед ліквідувати наслідки розвалу медичної системи в країні.

Завдання номер два: максимально швидко починати розвивати свою медицину на благо народу», — сказав у коментарі газеті «Вести» Борис Тодуров.

Таким чином, реформування медичної галузі буде продовжено, але реформа, за запевненнями нинішнього міністра, буде адаптована до українських реалій.

Робота над помилками

Суть медичної реформа в Україні в 2021 році буде змінена. Під час зустрічі в онлайн-режимі представників «Великої сімки» і главою делегації Євросоюзу в Україні було заявлено, що керівництво МОЗ вирішило виправити допущені раніше помилки. Перші кроки стануть помітними в 4 кварталі цього року.

  1. Вже з липня 2020 року медичні заклади отримають недофінансовану раніше допомогу.
  2. Також планується зміна рівня зарплати медиків. Це відбудеться восени-взимку цього року. При реформуванні медицини буде перейнятий досвід зарубіжних медустанов. Мета сьогоднішнього керівництва МОЗ – створити одну з кращих систем охорони здоров’я в світі.
  3. За словами глави МОЗ, першочергові дії сьогоднішнього керівництва будуть спрямовані на зміну ситуації в дефіцитних медустановах.  Тобто, на отримання додаткового фінансування можуть претендувати медичні установи, в яких відзначається нестача лікарських препаратів, обладнання. При тому буде враховуватися кількість поступаючих на лікування пацієнтів, в тому числі хворих на коронавірусну інфекцію.
  4. Також реформування намагається охопити такі напрямки як боротьба з туберкульозом, лікування пацієнтів з психічними захворюваннями. Якщо такі установи опинилися на межі закриття, МОЗ має ґрунтовніше переглянути проблему і прийняти позитивне рішення.

Трохи раніше у виступі Супрун було сказано, що онкохворі люди невиліковні, витрачати державні гроші на їх реабілітацію немає сенсу. Зазначене викликало невдоволення народу. Надалі мова була переглянута. Однак, негатив залишився і по сьогоднішній день. Нове реформування буде іншим. Перше місце в частині фінансування займуть проблематичні напрямки медицини.

Це робиться, щоб не допустити закриття лікарень і звільнення медиків. Окремо збільшили і фінансування екстреної медичної допомоги, оскільки частина цієї служби також зіткнулася з дефіцитом коштів. У новому році не залишиться уваги швидка допомога, фінансування якої збільшиться на 1,3 млн грн.

При цьому МОЗ працює над розрахунком на наступний, 2021 рік, а також над стандартизацією медичної допомоги в цілому.

Для сьогоднішнього керівництва області важливо, щоб ці розрахунки дійсно відповідали реальним видатковим статтям, які потрібні для надання медичної допомоги, і щоб не виникало проблем з дефіцитом фінансування.

Резюме

У новому 2021 році напрямок колишньої реформи буде змінено кардинально. Держава спробує в черговий раз зберегти робочі місця медиків, поліпшити якість обслуговування хворих, збільшити оклади лікарів, зробити все можливе, щоб спектр послуг (лікування, пологи, оперативне втручання та ін.) були на вищому рівні.