Home Новини Зразок штатного розпису на 2018 рік

Зразок штатного розпису на 2018 рік

3164
0
при складанні штатного розкладу...

Наразі в Україні впроваджується велика кількість різних реформ. Деякі з них змінюють трудові системи, тим самим змінюючи обов’язки та вимоги до праці робітників. Коли відбуваються чергові зміни, то не всі вони відображаються у коментарях від влади. Тому треба знати, що всі зміни на нововведення зазначають у штатному розписі. Тому після початку нового звітного періоду варто переглянути штатний розпис на 2018 рік в Україні.

Згідно з чинним законодавством, штатний розпис є обов’язковою умовою для існування будь-яких видів підприємств незалежно від того, скільки осіб працює на підприємстві та якого воно виду. Варто знати, що штатний розпис повинен створюватися з оглядкою на закон України «Про працю», а також з посиланнями на різні види інструкцій та довідники.

Нещодавно владою була прийнята постанова, яка стосувалася питання затвердження мінімальної зарплати на рівні прожиткового мінімуму окремо взятої працездатної особи. Варто знати, що різниця між цим рівнем оплати праці та виплатами, які є не нижчими за гарантовану державою мінімальну заробітну плату, що складає наразі 3200 гривень, криється у кваліфікації робітників. Уряд вводить постанови з метою зробити освіту та кваліфікацію дійсно важливими під час процесу нарахування заробітної плати.  До певного часу спостерігалася така проблема, коли особа без кваліфікації мала змогу отримувати зарплатню, більшу за виплати особі з кваліфікацією. Через це зразок штатного розпису на 2018 рік містить певні зміни, які стосуються саме зазначення величини посадових окладів.при складанні штатного розкладу...

Варто знати, що наразі основними складовими розпису є:

  • назва підприємства та його код;
  • найменування документу;
  • дата створення документу;
  • інформація, що міститься у наказі;
  • особисті дані директора організації та його особистий підпис.

Варто знати, що для бюджетних організацій є обов’язковим затвердження грифом розпису. Також затвердження можна здійснювати за допомогою спеціального наказу. Але перед тим як створювати наказ, треба обов’язково визначити його тип.

  1. До першої категорії наказу відносяться усі документи, що стосуються основної діяльності. Зазвичай цей тип обирається тими підприємствами, які займають створенням наказів архівного фонду.
  2. Другий тип – це документи, що стосуються кадрових питань. Ці документи повинні обов’язково зберігатися на протязі щонайменше 75 років.

Необхідні форми

Влада, на жаль, досі не затвердила форми для всіх можливих випадків. Таким чином, постанови, що стосуються затвердження форм, визначають їх тільки для бюджетних організацій. А от що стосується сіл, то штатний розпис сільської ради на 2018 рік може складатися за двома формами. Одна з них була створена ще у 2002 році, та була трохи видозмінена у 2012 році. В цій формі треба вказувати дані про кількість працівників установи та розміри посадових окладів. Такий розпис повинен обов’язково завірятися підписом керівника установи, та її печаткою.

таблиця-1

На що треба звернути увагу

Бланки штатного розпису на 2018 рік створювалися представниками державної влади завчасно. Ці документи не можуть заповнюватися ким завгодно. Це повинен робити спеціальний відділ організацій, який регулює питання, що стосуються заробітної праці та організації роботи. Але буває, що підприємства є маленькими, а тому немає належної потреби у створені такого відділу. В такому випадку заповненням документації повинен займатися кадровий відділ або обрана керівництвом відповідальна особа. Важливо знати, що штатний розпис – це дуже суворий вид звітності, який повинен заповнятися виключно з однієї сторони аркуша.

Є спеціально визначений порядок заповнення документації. Заповнення починається з  посади, яка є найвищою за рангом в організації. Тобто першим зазначається директор, а останнім – працівник найнижчої ланки. Після цього треба перейти до заповнення розрахункової кількості робітників установи. Іноді буває так, що розрахункова кількість може містити дробову частину. Це означає, що робітник не має права працювати на визначеній посаді повний робочий день. Але цю проблему можна вирішити. Для цього треба взяти на роботу іншого працівника, який буде працювати на півставки.

Тому оскільки штатний розпис для підприємств у 2018 році – це дуже важливий документ, він створюється уповноваженою особою або керівником установи. Це стосується й завірення документа, що може відбуватися за участі керівника або уповноваженої особи. Треба зазначити, що усі накази, які певним чином стосуються штатного розпису, а також сам розпис мають розроблятися з оглядкою на положення ДСТУ. Варто знати, що розроблена документація може змінюватися та доповнення за необхідності під час усього періоду діяльності організації. розроблена документація

Доповнення розпису треба робити тоді, коли до установи на роботу приходить нова особа або відбувається зміна розміру окладу певних працівників. Але в той же час держава поки що не ввела жорстких вимог, які визначали б частоту редакції розпису. Однак вносити зміни через якість дрібниці не потрібно. Також коли керівництво вносить зміни до розпису, про це обов’язково повинні повідомлятися працівники не пізніше двох місяців з моменту внесення змін. Більш того, керівництво установи ще й повинно надавати державним органам відповідні дані.

Треба знати, що розпис не дозволяється створювати для кожної галузі одного підприємства окремо. Це дозволяється робити тільки якщо така потреба підкріплюється певними звітами та документами. Варто знати, що керівництво не має права на створення позаштатного розпису, бо це не прописано в законодавстві.

Як відрізняються розписи різних організацій

Як вже згадувалося раніше, на даний момент чинним законодавством не визначено той самий єдиний стандарт складання штатного розпису. Варто знати, що штатний розпис на 2018 рік для ФОП має мітити наступні дані:

  • в документі повинна обов’язково зазначати уся інформація стосовно підрозділів;
  • повинна також міститися інформація про посаду працівника, а також його професію;
  • має бути вказаний код професії;
  • має бути чітко зазначена кількість осіб на кожній посаді;
  • розмір окладу працівників;
  • заохочувальні виплати та надбавки, які можуть нараховуватися особі;
  • зарплатний фонд на конкретний період.

Також треба знати, що величина заохочувальних виплат встановлюється саме керівною ланкою організації чи підприємства.

Представники кадрового відділу організації повинні пам’ятати, що дозволяється створення суто індивідуальних наказів. Це дозволяє корегувати розміри заробітних виплат не всіх представників установи, а тальки певних осіб, створювати накази, що стосуватимуться тільки їх. Саме після створення документів, нарахування зарплат та організація праці буде відбуватися виключно з оглядкою на прийняті положення.

Наостанок треба сказати, що якщо на підприємстві немає штатного розпису, то воно буде притягуватися до відповідальності. Відповідне положення мітиться у чинному трудовому законодавстві. Таким чином, відповідальність за це порушення є адміністративною. Саме тому зазвичай призначається покарання у вигляді штрафів великих розмірів.Представники кадрового відділу