Home Світ Сигнали з космосу. Таємниче серцебиття за мільярди світлових років від Землі....

Сигнали з космосу. Таємниче серцебиття за мільярди світлових років від Землі. Що таке FRB 20191221A?

60
0

Астрономи з Массачусетського технологічного інституту США (MIT) та інших дослідницьких центрів виявили повторюваний радіосигнал із галактики за мільярди світлових років від Землі. Їх здивувала його регулярність, яку вони порівнюють із биттям людського серця. Джерело сигналу залишається загадкою, хоча вчені мають деякі підозри.

Сигнал з’являється регулярно і триває максимум три секунди, тоді як більшість подібних швидких радіосплесків (FRB), до яких відноситься щойно виявлений, тривають мілісекунди. Як повідомляється в прес-релізі Массачусетського технологічного інституту, «це вікно виявило спалахи радіохвиль, що повторюються кожні 0,2 секунди з чітким ритмом, схожим на серцебиття».

Сигнал був вперше отриманий 21 грудня 2019 року радіотелескопом CHIME інституту Радіоастрофізичної обсерваторії Канадського Домініону. «Це зайняло багато часу, близько трьох секунд, але були надзвичайно точні періодичні піки, які випромінювали стукіт, стукіт, стукіт кожну частку секунди — як серцебиття», — сказав Даніеле Мічіллі з MIT. “Це перший раз, коли сам сигнал є періодичним”, – додав він.

«Новий сигнал може бути магнітаром або пульсаром на стероїдах».

Таємничий сигнал отримав позначення FRB 20191221A і, як було підкреслено, наразі є найдовшим із швидких радіосплесків. Він походить із далекої галактики, розташованої на відстані кількох мільярдів світлових років від Землі. Вчені не можуть визначити точне місце розташування, але підозрюють, що це може бути пульсар або магнетар, які є типами нейтронних зірок, утворених еволюцією зірок великої маси.

«У Всесвіті небагато речей, які випромінюють строго періодичні сигнали», — зауважує Даніеле Мікіллі. Як він пояснює, прикладами таких об’єктів у нашій галактиці є пульсари та магнетари. “Ми вважаємо, що цей новий сигнал може бути магнетаром або пульсаром” на стероїдах”, – говорить він.

Пульсари випромінюють промені радіохвиль, які пульсують під час обертання. Подібні викиди виробляють магнетари завдяки сильному магнітному полю.

У мільйон разів яскравіше “нашого”

За словами дослідників, головна відмінність між новим сигналом і радіохвильовим випромінюванням від пульсарів і магнетарів у нашій галактиці полягає в тому, що FRB 20191221A здається більш ніж у мільйон разів яскравішим. За словами Мічіллі, джерелом спостережуваних спалахів міг бути віддалений об’єкт, який зазвичай не такий яскравий, а тепер «з якоїсь невідомої причини він викинув серію спалахів, які телескоп із задоволенням вловив».

Дослідники сподіваються виявити подальші спалахи, щоб краще зрозуміти походження сигналу.

Про відкриття цього тижня написали в журналі Nature.

eurekalert.org, npr.org, tvnmeteo.pl

Основне джерело фото: Shutterstock