Home Відпочинок Релігійні свята Якого числа буде Свята Трійця в 2023 році?

Якого числа буде Свята Трійця в 2023 році?

4968
0
Трійця 2019 – дата

Деякі великі православні свята є перехідними. Це стосується і Трійці, яка залежить від Великодня. Тому багатьох людей хвилює, якого числа буде Свята Трійця в 2023 році – сьогодні дата (число) Трійці. У 2023 році Трійця буде 4 червня.

Трійця 2019 – дата

Свята Трійця відмічається через 50 днів після Воскресіння Христа. Тому свято також називають П’ятидесятницею.

Після Воскресіння учні перебували в радості. Наступні 40 днів Христос приходив до своїх учнів, коли вони були поодинці і разом. На їх очах Іісус взлетів над землею, начебто переконуючи, що в кінці існування світу він зійде на землю таким же чином, як і відійшов на небо – тобто зійде з небес. Прощаючись із ними, Христос пообіцяв послати їм Святого Духа від Бога. Учні не зрозуміли, що це означає, однак повірили його слову.

Вони не припиняли сподіватися, і очікували чуда від Христа, кожного дня збираючись в домі на горі Сіон для молитви. Так збулося пророцтво «Вийде від Сіону закон, і слово Господа із Єрусалиму». Можна сказати, що той дім, де збиралися учні Христа, став першим храмом на землі. Біля того самого дому знаходилася і оселя апостола Іоанна Богослова – улюбленого учня Іісуса. З ним, згідно заповіту Христа, залишилася і його мати – Діва Марія, яка стала надією всіх віруючих.

Історія свята

Дата православної Трійці в 2023 році – 4 червня. Підрахувати дату можна і самостійно, відрахував від Великодня 50 днів.

У той далекий день, більше двух тисяч років тому, справа обстояла наступним чином. На десяту добу після Воскресіння, саме у день іудейського свята першої жниви, в той час, коли Діва Марія і учні Христа перебували у храмі (тому самому домі на горі Сіон), в три часи після полудня, в повітрі відчувся якийсь шум, нагадуючий той, що супроводжує бурю. У повітрі з’явилися язики пламені. Але це був не той вогонь, що опалює, який ми можемо спостерігати в повсякденному житті. Той самий вогонь, який зійшов на перший на землі храм, був тієї ж природи, що і благодатний вогонь, який сходить в Єрусалимі на Великдень – він був дуже ярким, таким, як і фізичний, але не обпалював. Спершу язики вогню носилися над головами учнів Христа, а потім спустилися на них. Однак це було не тільки зовнішнє чудо, інакше навряд чи прийшлося би замислюватися, коли православна Трійця 2023 – число і дата свята. В той же час, коли вогонь спустився на голови Діви Марії і апостолів, вони відчули у собі щось незвичайне – те, що не можна виразити словами. Ті почуття просто неможливо описати людською мовою. Тоді вони всі і зрозуміли, що мав на увазі Христос, говорячи про Святого Духа.

Але на цьому ще не все – як виявилося, Діва Марія і апостоли здобули цінній дар – можливість говорити на усіх мовах світу. Це було необхідно, адже апостоли повинні були проповідувати християнство по всій планеті – а як це можна було зробити, не знаючи мов інших країн?

Свята Трійця 2023 – це свято присвячене тому, що учні Христа здобули безцінний дар. Якщо комусь здається, що такого особливого в умінні розмовляти на всіх мовах світу, то треба замислитись: якби апостоли не отримали цього дару, яким би чином змогли би вони проповідувати Євангеліє по всій землі?

Після цього учні Христа вийшли зі стін церкви, розуміючи, що тепер вони зможуть донести слова свого Вчителя усім людям. Відтепер апостоли були з’єднані з Богом Святим Духом.

В пам’ять про це Свята Трійця (П’ятидесятниця) ще називають днем зішестя Святого Духа. Назва «Свята Трійця» отримано через те, що по обіцянці Бога-Сина зійшов Святий Дух від Бога-Отца, тим самим розкривши таємницю єдності Трійці.

дата православної Трійці в 2019 році

Святкуванні Святої Трійці

Тепер зрозуміло, коли відбудеться Трійця 2023 – дата 4 червня. А що саме являє собою це свято?

Напередодні свята православні прикрашають свої дома зеленими гілочками дерев, квітами. Цей звичай походить ще від Старозавітної церкви – в пам’ять о том, як усе зеленіло на Синайській горі, коли Мойсей отримав духовні скрижалі. Сіонська церква також була прикрашена зеленими гілками дерев і квітами у той день, коли зійшов Святий Дух. Також перед святом господині наводять порядок в оселях, готують смачні страви.

У це свято зранку всі православні мають йти у церкву. Відразу після Літургії йде вечерня, присвячена зішестю Святого Духа на апостолів. В цей час читаються колінопреклонені молитви о даровані всім присутнім Святого Духа, премудрого Духа, Духа розуму и Страху перед Богом (мається на увазі не страх перед самим Богом, а страх перед його карою за неправедні вчинки, за свою душу). Свята Церква молиться о даровані Святого Духа всім присутнім, а також усім усопшим православним.

Якого числа буде Свята Трійця в 2019 році – сьогодні дата (число) Трійці

Святкування православної Трійці в 2023 році відбудеться 4 червня. Перш за все, слід нагадати, що православні свята – це свята для душі. Хоча у великі свята немає поста і слід радіти, це не означає, що потрібно відмічати їх с розмахом. Після церкви можна посидіти за столом, поїсти і випити, однак слід пам’ятати, що пияцтво та чревоугіддя є гріхами. Так що усе повинно бути у міру.