Home Війна Третя та четверта хвиля мобілізації в Україні у 2022 році

Третя та четверта хвиля мобілізації в Україні у 2022 році

179
0
Четверта хвиля мобілізації в Україні 2022

Цей рік став для України важким, адже Росія ввела війська на територію суверенної держави. Через 4 місяці силами ЗСУ та територіальної оборони завдяки злагодженій роботі мирного населення, волонтерів, і навіть фермерів та аграріїв.

Сьогодні в Україні проходить 2-я хвиля мобілізації із запланованих 4х. Третя та четверта хвиля мобілізації в Україні 2022 будуть оголошені в країні виходячи із ситуації на активних ділянках фронту.

Важливо! Україна вже понад 6 місяців перебуває у стані «воєнного стану». Після того, як Володимир Путін оголосив про запровадження спеціальної військової операції в Україні, Володимир Зеленський оприлюднив указ Головнокомандувача про початок мобілізації в країні. У документі також було прописано всі відповідні процедури, кількість хвиль тощо. Цей наказ регламентований всім регіонів країни, крім анексованих незаконно територій російськими військами. І багатьох хвилює питання, кого покличуть у четвертій хвилі, і як можна від цього відмовитись?

Скільки українців потрібно армії?

У зв’язку з агресією Російської Федерації, в Україні оголошено мобілізацію у 2022 році. Цікаво, скільки уряд передбачає проводити хвиль мобілізації, та на яких умовах? Згідно з військовими нормами в країні регламентовано всього 4 хвилі мобілізації, для кожної з яких:

  1. У першому етапі в точки активних бойових дій будуть покликані українці, які служать за контрактом, були звільнені в запас або мають активний бойовий досвід. Бо з 2014 року в Україні відбуваються воєнні дії у 2 областях.
  2. Мобілізація другої хвилі прикличе на службу тих, хто був на контрактній чи строковій службі. Кількість тих, кого покличуть, і тих, хто не підлягає заклику під час мобілізації, визначатиметься подіями на фронті та в тилу.
  3. Третю мобілізаційну війну регламентовано для українців резервістів або тих, у кого є «кірочка» про закінчення військової кафедри. У жодному разі не скасовується можливість вступу на службу добровольцями, якщо є військовий досвід. В інших випадках чоловіків поки що не закликають брати участь у війні з Росією.
  4. Четверта хвиля мобілізації, про яку йдеться, закликатиме всіх чоловіків, які підходять за віком зазначеного в чинних нормах законодавства та не мають протипоказань, пов’язаних зі здоров’ям, зором самопочуттям. У даному випадку на службу йдуть навіть ті, хто не має військового досвіду, але попередньо всі українці проходитимуть навчання протягом 2 місяців.

Докладніше про четвертий етап

Тож скільки всього хвиль мобілізації передбачено в Україні? Можна сказати, що четвертий етап мобілізації – це період, коли на службу закликають все громадськість (ще називається загальний заклик), коли воюють всі, хто не має протипоказань за віком та здоров’ям. Хоча насправді, якщо деякі загони, структури або позиції бойових дій будуть недоукомплектовані, то призиватися на службу будуть навіть ті, хто не проходить за віком або мають легкі захворювання, які не заважають службі.

Остання мобілізаційна хвиля є «критичною», до неї вдаються у складних ситуаціях, коли йде повномасштабний наступ і українська армія не зможе відбивати супротивника, бо не вистачатиме мобілізаційних резервів минулих етапів.

Види мобілізації

Щодня влада змінює законодавчо, підлаштовуючи його під реальність того, що відбувається в країні, тому вийшов Закон “Про мобілізацію” у новій редакції з доопрацюваннями. Кожен із етапів може поділятися деякі класифікаційні типи:

  1. Спільна мобілізація. Вона проводиться по всіх областях та містах України, залежно від стану економіки на даний момент, того, хто перебуває при владі та інших організаційних питань. Під мобілізацію підпадають також працівники рятувальних служб, представники цивільного захисту, будь-яких підприємств, установ незалежно від того, наскільки вони є важливими в тилу.
  2. Часткова мобілізація може відбуватися у окремих регіонах областях, залежно від цього, де відбуваються запеклі бої, лінія фронту. Вона призначається для того, щоб збалансувати певні частини, стабілізувати економіки країни (частина чоловічого та жіночого населення залишатиметься в тилу і працюватиме, сплачуючи податки). Це також потрібно, щоб доукомплектувати певні підрозділи збройних сил України та інших силових формувань. В даному випадку українці можуть призиватися не лише на службу до ЗСУ, а й для роботи в оперативно-рятувальних службах, цивільному захисті.
  3. Спеціальна (вузькоспрямована) мобілізація проводиться для усунення надзвичайних ситуацій військового, державного чи техногенного характеру для тимчасового відновлення та ліквідації воєнних наслідків.

Білий білет – що це?

У ситуації, що склалася в Україні, чоловікам залишається тільки чекати мобілізації чи виїзду за кордон, тому незайвим буде дізнатися, хто підпадає під 4 хвилю мобілізацію, а хто — ні?

Для тих хто не підходить до служби за станом здоров’я, наприклад, відсутня одна з кінцівок є захворювання, що передаються повітряно-краплинним шляхом, відсутній зір поганий слух тих непридатні до служби видається білий квиток. Він означає звільнення від загальної та цільової мобілізації.

Такі документи можуть поділятися на кілька типів, один з них звільняє від призову на військову службу та до лав силових структур, інший звільняє від часткової мобілізації. В умовах воєнного часу або за оголошення 4 хвилі мобілізації кожен випадок «білого квитка» розглядатиметься окремо. Все залежить від того, яке захворювання у людини, яку вона має спеціальність і наскільки не доукомплектовані силові структури України та служби ЗСУ.

Кому не варто побоюватися мобілізації?

Є категорія осіб, регламентована законодавством, кого не можуть мобілізувати 2022 рік в Україні навіть у воєнний час:

  • Ті, хто під час бойових дій несуть службу в державних органах, організаціях місцевого самоврядування або заброньовані певними компаніями та працюють на даний момент на благо Батьківщини. Це можуть бути волонтери, ті, хто працюють на підприємствах військової та оборонної промисловості, харчової промисловості, перевезення вантажів. Також до цієї категорії входять професії, які працюють у рятувальних бригадах, лікарнях та поліклініках, що перебувають у тилу.
  • Якщо є офіційне підтвердження комісії ВТЕК про те, що людина є недієздатною, то є інвалідність або підтвердження обмежених можливостей.
  • Якщо у жінок або чоловіків на утриманні перебувають 3 і більше дітей, які не досягли вісімнадцятирічного віку.
  • Жінки та чоловіки, які виховують самостійно дітей до повноліття, якщо вони офіційно визнані «батьком-одинаком».
  • Опікуни та піклувальники, прийомні батьки, на утриманні яких перебувають важкохворі діти з ураженнями нервової системи, складними вадами серця, або орфанними хворобами, онкологією, гематологічними хворобами.
  • Також не будуть призиватися на «строчку» батьки, офіційні опікуни, які виховують дитину з церебральним паралічем або діабетом 1 типу, коли хворий є інсулінозалежним.
  • Особи, які виховують дітей з інвалідністю 1 та 2 групи або офіційні опікуни усиновлювачі дітей-сиріт до 18 років.
  • Ті, хто займається доглядом за тяжкохворими людьми, які потребують постійної присутності, якщо це було підтверджено медичною експертною комісією. До цієї групи входять інваліди, недієздатні особи.
  • Представники силових та правоохоронних структур, що існували до війни, а також ті, хто зараз служить у військових комендатурах.

Кілька місяців тому список було розширено, тому під час загальної мобілізації є деякі категорії осіб, кого не беруть до армії під час четвертої хвилі мобілізації в Україні 2022 року:

  1. Асистенти, стажери та аспіранти, які проходять навчання на денній та дуальній формі. Щоб ці особи могли повноцінно закінчити період навчання біля країни чи там.
  2. Педагоги, науковці, а також особи, які мають науковий ступінь або обіймають посаду на даний момент у вищому навчальному закладі, що працює на ставку не менше 0,75.
  3. Також не будуть офіційно призиватися (виключенням є лише добровільна основа) чоловіки та жінки, у кого через кровну спорідненість зникли безвісти або загинули близькі в зоні проведення АТО починаючи з 2014 року.

Коли настає четверта хвиля мобілізації?

Терміни проведення 4 хвилі не можуть бути оголошені точно, на даний момент в Україні відбувається лише другий мобілізаційний етап. Конкретні дати початку та закінчення 4 хвилі мобілізації залежить виключно від ситуації на фронті. Звичайно, сьогодні громадяни України стверджують, роздавати повістки можуть у магазинах, ринках, пунктах роздачі гуманітарної допомоги та на блокпостах. Але це не офіційна мобілізація, швидше влада хоче вести «облік і реєстрацію» всіх чоловіків призовного віку, що залишилися, з конкретним місцем їх реєстрації, проживання та контактними даними. Ця інформація буде необхідною, коли настане 4 хвиля загальної мобілізації. Потрібно розуміти, що у воєнний час ситуація критична, і для тез хтось цікавиться питанням, чи можна відмовитися від мобілізації? Ні, отримавши повістку, потрібно обов’язково овитися у військкомат, інакше це вважатиметься військовим злочином із відповідними наслідками.