Home Новини Останні новини про авто на польських номерах

Останні новини про авто на польських номерах

2394
0
Чи можна легально їздити на автомобілі з польськими номерами?

У тому випадку, якщо ви запланували купляти транспортний засіб з іноземними номерами, потрібно мати на увазі, що на території України діють спеціальні правила для тих автомобілів, які не зареєстрували автомобіль по місту проживання. Ознайомившись з цим матеріалом, ви отримаєте інформацію про те, як саме проходить процедура покупки авто на польській реєстрації 2018, а також особливості українського митного законодавства, що регулює авто без реєстрації.процедура покупки авто на польській реєстрації

Чи можна легально їздити на автомобілі з польськими номерами?

Згідно з українським Митним кодексом, усі машини, що перетинають кордом, повинні пройти процедуру реєстрації на території України протягом 10 днів з моменту прибуття в країну. Реєстрація транспортного засобу (далі – ТЗ) є можливою лише за тої умови, що була пройдена процедура розмитнення, в процесі якої потрібно сплатити декілька податків та акцизний збір, який, до речі, був суттєво знижений у попередньому році.

Як бачите, законодавство передбачає процедуру реєстрації, але її можна уникнути, при чому цілком законним способом. Так, не потрібно буде платити гроші в казну України. Нижче будуть розглянуті найбільш популярні способи, якими можуть скористатися українські водії, що вирішили купити автомобіль у Польщі.

Регулярні поїздки в Польщу

На сьогодні це вважається найбільш розповсюдженим способом уникнення процедури реєстрації автомобілям. Наприклад, мешканцям Волині буде зовсім неважко перетнути кордон, оскільки вони живуть практично на межі з Польщею, але для центральних областей буде достатньо проблематично перетнути кордон, тому для них такий спосіб є нераціональним.

До речі, можуть бути ситуації, коли власник незареєстрованого автомобіля з об’єктивних причин не може перетнути кордон (транспортний засіб, дорожньо-транспортна пригода і т.д.). У такому разі потрібно подавати відповідний документ у митну службу (наприклад, довідку про стан здоров’я із лікарні). Є багато недобросовісних водіїв, котрі подають куплену довідку без належної на те причини, що вимусило працівників митної служби прийняти більш радикальні міри. Недавно у зв’язку з цим нововведенням в Україні був протест автомобілістів.

Якщо автомобіліст не перетинає кордон протягом п’яти або десяти днів (і на це у нього не було поважної причини), то доведеться сплатити штраф у розмірі 260 гривень. Більш того, машини, що перебували на території України більше 10 місяців і не були зареєстровані, стануть конфіскатом.   Чи можна легально їздити на автомобілі з польськими номерами?

Придбання незареєстрованого авто на території України

Єдина відмінність цього методу від попереднього полягає у тому, що покупка ТЗ відбувається в Україні. При цьому так само закон про авто на польській реєстрації 2018 вимагає перетинати кордон кожні п’ять днів.   

Отримати статус нерезидента

Даний метод є актуальним лише для тих українців, у котрих є подвійне громадянство (у даному випадку мова йде про громадянство Польщі). Слід відзначити, що одного документа, що засвідчує наявність польського громадянства, недостатньо – для отримання статусу нерезидента потрібно довести, що ви більшість свого часу проводите на території Польщі. Цікаво, що фактично українці не можуть отримувати подвійне громадянство (для того щоб, наприклад, стати громадянином Польщі спочатку потрібно відмовитися від українського громадянства), але останнім часом практика отримання подвійного громадянства стала досить розповсюдженою на території країни.  польські номера

Власник-іноземець

Даний спосіб буде в нагоді тим, хто цікавиться, як їздити на польських номерах в Україні 1 рік. Закон України не забороняє спільно володіти автомобілем із особою, яка має статус нерезидента (це може бути або поляк, або ж українець, отримавши польське громадянство). Правда, скористувавшись таким способом уникнення розмитнення, пересуватися за допомогою незареєстрованого автомобіля можна не більше року. Також потрібно впевнитися, що у ТП зазначено ім’я власника машини.

Працевлаштування у польській компанії

Житель України, який має роботу у польській організації, може їздити на території України на іномарці, що була зареєстрована у Польщі. При цьому слід відзначити, що він має бути офіційно працевлаштований, тому «чорна» робота з зарплатами в конвертах не буде розраховуватися як привід для звільнення від розмитнення автомобіля. Як і в попередньому випадку, не слід забувати, що перетинати кордон потрібно раз на рік.

Законодавча база

Далеко не всі громадяни України користуються представленими вище рекомендаціями, тому значна частина пригнаних з Польщі ТЗ експлуатується незаконно. Ситуація (особливо в західних областях України) уже набула настільки глобальних масштабів, що в 2017 році, згідно з попередніми підрахунками, таких автомобілів було нараховано близько 40 тисяч. Депутати Верховної Ради прийняли відповідні міри – було запропоновано близько 40 законопроектів, що мали на меті владнами ситуацію в країні, при цьому для зменшення числа нерозмитнених автомобілів з польськими номерами планується залучати податківців та митників.

Закон про польські машини 2018 покликаний зробити політику митних служб відносно власників нерозмитнених автомобілів більш жорстокою. Після затвердження цього закону Верховною Радою України великій кількості водіїв уже виписали штрафи, а деякі правопорушники навіть лишилися авто. Тепер в поле зору потрапляють навіть ті ТЗ, що були завезені на територію України до 2007 року. Крім того, була запроваджена нова ефективна система, що допомагає з більшою точністю виявити машини з іноземною реєстрацію, що, звичайно ж, значно спростило процес пошуку правопорушників.

Важливо відзначити, що бійці АТО все же можуть пригнати один автомобіль без необхідності реєстрації та сплати мита. Це саме стосується і інвалідів, які можуть проходити процедуру розмитнення на особливих умовах. Читайте останні новини про авто на польських номерах та дізнавайтесь про актуальні нововведення.авто з польськими номерами