Home Новини ДПА в 2022 році пройде у формі ЗНО

ДПА в 2022 році пройде у формі ЗНО

501 просмотров
0
Прийдешні зміни в здачі ДПА в 2022 році

Прийдешні зміни в здачі ДПА в 2022 році відомі вже зараз. Випускники 11 і 9 класів знову доведеться здаватимуть ДПА в 2022 році безпосередньо у формі ЗНО. Про які обов’язкові предмети йде мова – далі.

Прийдешні зміни в здачі ДПА в 2022 році

Що включає в себе ДПА?

Абревіатура ДПА з’явилася в 2000 році. В той час проводилися експерименти зі складання іспитів дев’ятикласниками. З 2009 року форма атестації одинадцятикласників стала називатися ЄДІ. З 2014 випускників 9-х класів зобов’язали складати іспити за єдиною формою.

Сучасна форма підсумкової оцінки знань включає в себе три варіанти іспитів для випускників. Школярі повинні пройти всі випробування, щоб отримати свідоцтво про закінчення навчального закладу або атестат. Обов’язковий державний іспит складають дев’ятикласники. Єдиний державний іспит приймається у одинадцятикласників. Державний випускний іспит проводиться для дітей з обмеженими можливостями.

Пандемія дещо полегшила варіант випуску зі школи і отримання атестата, але вже на наступний рік все повернеться до початкового порядку. Форма підсумкової оцінки знань знову стане обов’язковим етапом на шляху до отримання випускного свідоцтва. Одинадцятикласники знову повинні бути готові складати чотири іспити: 4 обов’язкових і 1 за вибором.

В які терміни проходить підсумкова оцінка знань?

Державні іспити в загальноосвітніх установах проходять в строго визначені терміни. Розподілено часи проведення. Терміни проведення, коли іспити приймаються у випускників минулих років, також заплановані заздалегідь.

Відбувається це не раніше 1 березня. Для випускників 9-х класів, які бажають здати екзамени визначені терміни не раніше 20 квітня. Статус обмежених можливостей повинен бути підтверджений довідкою або іншим документом.

Основний етап складання іспитів проходить в кінці травня-початку червня. Терміни конкретніше визначаються до початку навчального року. Участь беруть всі категорії, яким належить здавати екзамени (ДПА).

Зарезервовані також дати додаткового періоду здачі контрольних робіт. Зазвичай цей етап планується на серпень, перед початком нового навчального року. Дев’ятикласники можуть поліпшити оцінки або перездати два іспити.

Обов’язкові предмети для підсумкової оцінки знань

Вже є свіжі новини, яким буде ДПА в 2022 році  разом із нововведеннями. Для отримання атестата про основну загальну освіту потрібно обов’язково :

  • математику;
  • українську мову;
  • іноземну чи історію;
  • четвертий предмет залежить від профілю школи.

Також випускники можуть пройти тестування за 5 предметами. Це залежить від їх знань та вимог ВНЗ. В якості додаткових предметів для здачі можна вибрати 1 дисциплину.

У разі незадовільного результату іспити перездаються тільки на наступний рік.

тести для ЗНО в 2022 році, експерти відповідають, що реальних експериментів не буде. Форма підсумкової оцінки знань у

Як здають випускні іспити учні з обмеженими властивостями?

Державний випускний іспит здають школярі з обмеженнями по здоров’ю. Для них атестація проходить у спрощеній формі. Перед направленням на екзамен проходять медичну комісію. Психологи, педагоги і медики приймають рішення, в якій формі випускник зможе здати ДПА.

У наступному році екзамен передбачає деякі послаблення і особливості. Учень зможе вибрати, як здавати українську: писати виклад або твір. Час написання робіт зростає на півтори години.

Якщо учні не можуть фізично з’явитися для складання іспитів, атестація проводиться вдома. Під час іспиту присутні два педагога. Сам процес знімається на камеру.

Наступного року підсумкові іспити знову складатимуть усі випускники. Належить здати обов’язкові предмети для сдачі ДПА (4) і 1 на вибір. Предмети з переліку іспитів за вибором залишилися колишніми.

Ті школярі, хто протягом останнього року ставав переможцем і призером Всеукраїнських олімпіад, звільняються від здачі екзамену з профільного предмету, тому що автоматично отримують вищий бал.

У контрольно-вимірювальних матеріалах для ДПА наступного року очікуються зміни:

  1. У українській додадуться інформаційний і публіцистичний жанри викладу.
  2. В математиці буде скоригована ступінь складності завдань. Збільшиться кількість завдань, що вимагають практичного вирішення. Зміниться максимальний бал.
  3. З історії збільшиться число завдань. Первинний результат для проходження порогу буде 37 балів.
  4. При здачі суспільствознавства знадобляться більш розгорнуті відповіді.
  5. З хімії та фізики завдання будуть припускати множинні відповіді. У біології на одне завдання зменшиться.
  6. В літературі з’являться нові завдання.

Без змін залишаться лише Географія та Інформатика.

Державні іспити для 11 класу

Здача єдиних іспитів в майбутньому році буде обов’язковою для всіх випускників шкіл, а не тільки для тих, хто готується вступати до вузів. Обов’язкові предмети – українська мова і математика, іноземна мова чи історія. Предмети за вибором залишилися колишніми.

Першим випробуванням для одинадцятикласників наступного року випуску стане традиційне грудневе твір. Перспективні моделі здачі екзаменів вже будуть практикуватися в наступному році, але впроваджувати їх фахівці Міністерства освіти стануть поступово. Кожен новий елемент іспиту буде включатися після тривалого обговорення. Нові моделі контрольно-вимірювальних матеріалів будуть коригуватися поступово.

Підсумок

Випускники 2022 року складатимуть випускні іспити згідно з новими підходами. ДПА в 2022 році планує деякі зміни. На питання, чи будуть використовуватися тести для ЗНО в 2022 році, експерти відповідають, що реальних експериментів не буде. Форма підсумкової оцінки знань у вигляді ОГЕ і ЄДІ залишається колишньою

Previous articleГИА в 2022 году пройдет в форме ВНО
Next articleЦена на газ в 2022 году для населения Украины