Home Новини Мораторій на проведення перевірок до кінця 2017 року

Мораторій на проведення перевірок до кінця 2017 року

2668
0
продовжений мораторій на 2017 рік

Мораторій на проведення перевірок бізнесу у 2017 році

Кожного бізнесмена хвилює, перш за все, стабільність та відсутність перешкод дії його бізнесу. Подекуди цю стабільність забезпечує діюча влада, подекуди вона, навпаки, перешкоджає оптимальній праці бізнесменів. На жаль, ситуація в Україні складалась таким чином, що малий та середній бізнес потерпав від непомірних податків та безкінечних раптових перевірок, і всі представники бізнесу були вимушені затягнути пояси, котрі своїм розміром вже досягли їх шиї. Для того, щоб полегшити життя українському бізнесу, Державна регуляторна служба вирішила продовжити мораторій на проведення перевірок до кінця 2017 року. Ця міра стала необхідною за причиною того, що наразі вісімдесят відсотків усіх контролюючих органів знаходяться на стадії реформування та реорганізації, яка значно затягнулась.

продовжений мораторій на 2017 рік

Крім того, Державна регуляторна служба повідомила, що протягом наступного року вона має намір в процесі активної співпраці з контролюючими органами виробити нові стандарти поведінки контролюючих осіб. Це буде стосуватись не тільки і не стільки самої поведінки цих осіб, скільки стандартів поведінки контролера при спілкуванні з тим, кого він перевіряє, тобто, про що контролер має повідомити тому, кого перевіряє, як мають бути оприлюдені стандарти перевірки та параметри, які підлягатимуть перевірці. За впевненням регуляторної служби,продовження мораторію на перевірки у 2017 році допоможе скорегувати пробіли у важливих місцях закону та виробити єдину загальну систему праці контролюючих служб.

Мораторій як поступка малому та середньому бізнесу в Україні

У 2016 році Комітет з питань промислової політики рекомендував парламенту прийняти в цілому законопроект, який передбачає встановлення обмежень на перевірки бізнесу до кінця року. Цей проект встановлював мораторій на проведення перевірок бізнесу в 2017 році для підприємств, приватних організацій, фірм та фізичних осіб, які займаються бізнесом, з боку державних перевірочних органів та служб. Головною метою цього законопроекту є зменшення адміністративного тиску на бізнес, який наразі задихається від проблем та обмежень, і загальне поліпшення бізнес-клімату в Україні, яке має привести до збільшення долі іноземного капіталу в економіці країни і залучити до поліпшення економічного становища бізнес-групи, які наразі позбавлені важелів впливу на нього.

продовження мораторію на перевірки у 2017 році

Очікується, що даний проект буде в змозі виробити суспільну думку, що зможе ситмулювати автоматичне дотримання положень чинного законодавства України, і стане певним поштовхом до того, щоб права та свободи мешканців України були дотримані по всім пунктам та статтям.

Наразі ще невідомо, чи буде здійснений мораторій 2017, оскільки Кабмін прийняв рішення продовжити мораторій поки що лише до кінця 2016 року. Проте перспективи та плани уряду стосовно поліпшення становища малого та середнього бізнесу дають всі підстави сподіватись, що мораторій буде продовжений і на дві тисячі сімнадцятий рік.

Яких суб’єктів стосуються положення про обмеження перевірок бізнесу

Згідно з прийнятим законом про внесення змін в податковий кодекс України, не тільки робляться значні поправки у кодексі, але й обмежується можливість перевірок великої кількості суб’єктів підприємчої діяльності. За цим документом, продовжений мораторій на 2017 рік запобігає здійсненню перевірок наступних осіб:

  • Тих організацій, підприємств та фізичних осіб, чий прибуток за останній рік сягнув менше, ніж двадцять мільонів гривень. Перевірки таких осіб здійснюються виключно за рішенням суду, за запитом самого підприємця та дозволу на це Кабінета Міністрів, та у відповідності до кримінального кодексу. Проте це не стосується деяких осіб, які входять фактично в цю категорію, а саме тих, хто ввозить та реалізує на території країни підакцизні товари. Також служба контролю має право здійснити контроль, якщо він стосується виконання норм податкового кодексу та всіх пунктів кодексу.
  • Якщо ви підприємець, чий прибуток становить більше двадцяти мільонів гривень, то перевіряти вас будуть так, як і раніше. Якщо ваш прибуток менше двадцяти мільонів, але ви ввозите та реалізуєте товар з-за кордону, то для вас також нічого не змінилось, і перевірки будуть ставатись так само, як і раніше, з такою ж частотою та випадковістю.

Чи поліпшив мораторій загальне становище малого та середнього бізнесу

У відповідності до вищезазначених даних, мораторій є, але він неповний, і насправді не надає великої переваги українському бізнесу. Перш за все, будь-який бізнес будуть, як і раніше, перевіряти на наявність неоформлених співробітників. Це в цілому логічний підхід, оскільки держава запровадила курс на вивід заробітних плат з тіні, і через даний законопроект намагатиметься запевнити бізнесменів, що дешевше буде оформити співробітників та платити за них мінімальні податки, ніж сплачувати штрафи, тримаючи в себе неоформлених людей. Якщо взяти до уваги, що штрафи за недотримання правил прийому на роботу значно зросли, а кримінальну відповідальність за порушення ніхто не відміняв, держава, вірогідно, досягне успіху в своєму плані.

мораторій на проведення перевірок до кінця 2017 року

В цілому, прагнення держави вивести весь сектор приватного бізнесу з тіні і відкрити реальні прибутки підприємців достатньо похвальне, проте закон, як і багато інших українських законів, має ще багато непрозоростей та місць, через які можна буде виборсатись з законодавчої сітки та проводити бізнес саме так, як це робилося вже довгий час, тобто з недотриманням багатьох пунктів закону. Залишається сподіватись, що через деякий час державні структури все ж спромогнуться приборкати приватний сектор, одночасно даючи йому можливість нормально розвиватись і не обмежуючи його по всім можливим параметрам.