Home Новини Переврки бізнесу в 2020 році

Переврки бізнесу в 2020 році

530
0
Переврки бізнесу в 2020 році

Поки українська економіка усе ще перебуває у стані стагнації. Зараз державна влада активно реалізує програми та заходи, які сприяли б пожвавленню темпів економічного зростання та розвитку бізнесу. Саме з цією метою політики разом з представниками Міжнародного валютного фонду розробили низку домовленостей. Одна з цих домовленостей – спеціальний мораторій, який дозволив тимчасово призупинити перевірки підприємців та їх діяльності. Органи контролю були суттєво обмежені, водночас це значно полегшило життя звичайних бізнесменів. Підприємці були дуже раді таким змінам, а тому вони цікавляться, чи прийняла влада відповідне рішення та продовжила мораторій на проведення перевірок до кінця 2020 року.

Переврки бізнесу в 2020 році

Тож яке рішення ухвалили представники державної влади?

Бізнесмени й приватні підприємці радіють, оскільки Кабмін вирів продовжити дію цього мораторію аж до кінця 2020 року. Взагалі його планувалося призупини ще декілька років раніше, але сталося так, що продовження мораторію на перевірки дало дуже гарні результати. За час його дії було зафіксовано набагато  менше корупційних випадків. Водночас спостерігався приріст середнього та малого бізнесу. Але протягом дії мораторію були виявлені певні недоліки та прогалини. Саме тому представники влади розробили низку постанов та законів, які встановили порядок регулювання діяльності підприємців. Основною для проведення перевірок нині слугує постанова «Про тимчасові особливості заходів державного контролю».

Бізнесмени й приватні підприємці радіють

Також представники влади запевнили бізнесменів та органи контролю, що нині готуються нові поправки до постанов, які трохи розв’яжуть руки інспекторам. Поки невідомо, коли розглядатимуться та впроваджуватимуться нові зміни, а тому поки перевірки проводитимуться виключно в наступних випадках:

  1. Якщо підприємець самостійно запросив аудиторів та інспекторів для проведення часткової або повної перевірки підприємства. Для цього особа повинна надіслати письмове прохання до органів контролю.
  2. Якщо судовою установою була визначена необхідність у проведенні перевірки підприємства. Зазвичай це стається тоді, коли сторонні особи постраждали внаслідок діяльності підприємства. В такому випадку перевірка здійснюється на основі відповідної постанови.
  3. Якщо на підприємстві стався нещасний випадок та є постраждалі працівники або була нанесена значна шкода державній власності, навколишньому середовищу, тощо.

Згідно з постановою, перевірки бізнесу в 2020 році повинні проводитися лише за умови, що організація була попередньо попереджена про запланований аудит. Відповідне попередження повинне надсилатися підприємству у письмовій формі. Якщо організація не отримала повідомлення, то вона має повне право відмовити контролюючим органам у проведенні перевірки. Також іноді попередження публікуються на офіційних сайтах органів контролю.

https://www.youtube.com/watch?v=sErQuliKYHM

Погані та гарні наслідки введення мораторію

Як відомо, дія мораторію мала досить неоднозначні наслідки. Експерти наголошують на тому, що таке послаблення контролю насправді було недоцільним. Вони вважають, що треба було стимулювати розвиток бізнесу іншим шляхом, адже відсутність будь-якого контролю буквально породжує свавілля. Річ у тім, що частіше почали реєструватися випадки виявлення неякісних товарів, продуктів. Така ситуація є справжньою проблемою для споживчого ринку. Тож час від часу на полицях супермаркетів опинялися неякісні харчі, побутова хімія або інші товари, які заподіювали значну шкоду людському здоров’ю. В результаті було зафіксовано чимало випадків отруєння, а також звернень покупців щодо невідповідної якості товару. Це змусило представників влади прийняти додаткові постанови, що значно посилили постачальників харчів до дитячих закладів, шкіл, гуртків, тощо. Також були вжиті додаткові заходи з метою боротьби проти поширення інфекційних отруєнь та антисанітарії.

Водночас дія мораторію посприяла розвитку малого та середнього бізнесу й дозволила створити купу нових підприємств, що позитивно вплинуло на стан економіки держави. Зменшення перевірок, випадків корупції та кількості штрафів дозволило підприємцям направити кошти в потрібне русло.  Насправді мораторій дав підприємцям кілька додаткових років на усунення невідповідностей та недоліків, на реорганізацію бізнесу та на його вдосконалення. Зараз скасовувати мораторій не можна, оскільки таке рішення практично знищить нові організації та підприємства. Проте ця постанова не буде діяти вічно. Політики наголошують, що продовжений мораторій на 2020 рік поступово втрачатиме свою силу. Поки не планується продовжувати його на 2021 рік, а тому власникам установ та організацій потрібно готуватися до чергових інспекцій та перевірок.

Погані та гарні наслідки введення мораторію