Home Новини Підвищення посадових окладів бюджетникам у 2019 році

Підвищення посадових окладів бюджетникам у 2019 році

1715
0
Підвищення посадових окладів бюджетникам

Усі заробітні плати формуються з декількох частин, основною з яких є посадовий оклад. Сам осадовий оклад визначається відповідно до тарифної сітки. Це спеціальна таблиця, в який міститься значення коефіцієнта для кожного розряду працівника. Внаслідок багатьох реформ та важливих нововведень тарифна сітка розрядів була трохи доповнена та видозмінена. Введення змін було зумовлено бюджетною резолюцією, яка встановлює систематичне підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та багатьох інших стандартів. Корегування відбувається відповідно до економічних можливостей країни. У 2019 році відбуватиметься збільшення мінімальної заробітної плати до 4170 гривень, а тому громадяни вже почали обговорювати те, чи варто очікувати підвищення посадових окладів педагогам та представникам інших професій.

Підвищення посадових окладів бюджетникам

Структура тарифної сітки та її застосування

Щоб приблизно визначити всій посадовий оклад, необхідно знати та розуміти структуру тарифної сітки. Сама сітка містить двадцять три розряди, які відрізняються один від одного. Розряди застосовуються при підрахунках розміру окладу, а кожному розряду відповідає певний коефіцієнт, який встановлюється таблицею. Сам коефіцієнт являє собою певне стале число, яке не змінюється внаслідок впливу будь-яких факторів, навіть якщо це трудовий стаж, ставка особи, тощо. А тому якщо є певні санкції, що зменшують заробітну плату особи, то вони застосовуються саме до кінцевої суми, а в процесі обрахунку. Також коефіцієнти тарифної сітки є однаковими для будь-яких професій та посад. Для першого розряду коефіцієнт дорівнює лише одиницю, однак для кожного наступного розряду він змінює своє значення на певну величину.

Сутність тарифних розрядів полягає в тому, що вони найбільш об’єктивно відображають особливості та тяжкість виконуваної співробітниками підприємства чи установи роботи. А тому ті особи, які виконуються найлегші роботи, для яких не потрібні якісь певні навички чи знання, отримують заробітну плату згідно з першими розрядами тарифної сітки. Для збільшення тарифного розряду потрібно навчатися та збільшувати кваліфікацію, змінювати посаду, отримувати підвищення на роботі. На плечі осіб, які мають найбільші посадові оклади за ЄТС на Україні, покладається чимала відповідальність, адже вони зазвичай займають керівні посади, мають чималий досвід та трудовий стаж.

Оскільки самі тарифні розряди є незмінними, то вони підбираються під професію, щоб об’єктивно відповідати її особливостям, тяжкості виконуваної роботи, відповідальності та іншим факторам. А тому нормально те, що посадові оклади державних службовців на 2019 рік будуть більшими за оклади співробітників дитячих садків або звичайних вчителів. Виходить так, що тарифна сітка буквально стимулює громадян до підняття своєї кваліфікації з метою отримання нової, більш високооплачуваної посади.

Структура тарифної сітки

Які коефіцієнти будуть застосовуватися для визначення окладів у 2019 році?

Варто знати, що представниками влади було заплановано підвищення посадових окладів бюджетникам у 2019 році, а тому можна очікувати, що відбуватимуться певні зміни у тарифній сітці. Проте невідомо, коли саме коефіцієнти зазнають змін, бо ніякої додаткової офіційної інформації з цього приводу немає. Отже, для першого тарифного розряду визначено коефіцієнт, який  дорівнює одиниці. До восьмого розряду сітки значення коефіцієнта буде збільшуватися на 0,08. Станом на сьогодні значення 0,08 відповідає приблизно 150 гривням, а тому підвищення є значним. Після восьмого розряду й до одинадцятого зростання відбуватиметься вже не на 0,08, а на 0,1. З одинадцятого й до шістнадцятого розряду зміна розміру коефіцієнта становитиме 0,15 для кожного наступного розряду. Починаючи з шістнадцятого розряду й до самого кінця таблиці значення коефіцієнта збільшуватиметься на 0,17. Саме так станом на сьогодні виглядає тарифна сітка.

Щоб визначити розмір свого посадового окладу, треба отримати інформацію про свій розряд та за допомогою таблиці дізнатися, який їх відповідає коефіцієнт. Після цього треба взяти розмір мінімального окладу та просто помножити його на коефіцієнт. Проте для визначення кінцевого розміру заробітної плати треба також врахувати додаткові нарахування, преміальні та штрафні виплати, кількість відпрацьованого часу та інші фактори.

розмір свого посадового окладу

Проблеми тарифної таблиці

Насправді протягом останніх років у країні відбулося чимало різних змін та нерідко виникала така ситуація, коли одні нововведення не узгоджувалися з іншими. Саме тому почали виникати певні проблеми, пов’язані з тарифною сіткою та її значеннями. Більш того, влада почала змінювати величини мінімального окладу робітника та прожиткового мінімуму українців. Їх було вирішено прирівняти для полегшення підрахунків. Складно сказати, чи була ця ідея доцільною, однак з першими нововведеннями почали виникати складнощі, з яких можна зробити висновок, що сама таблиця посадових окладів потребує перегляду та певного узгодження, осучаснення.

Для прикладу можна взяти ситуацію, у ході якої нівелюється різниця між декількома тарифними розрядами. Річ у тім, що законодавством встановлюється сума мінімальної заробітної плати та згідно з законом роботодавець не має права виплачувати робітнику суму коштів, меншу за цю. Водночас в деяких випадках оклад навіть з додатковими нарахуваннями може бути меншим за мінімальну зарплату. А тому заробітна плата навіть для представників першого розряду вимушено збільшується, хоча так не повинно бути. Робиться це за допомогою створення певних доплат робітникові. Більш того, на 2019 рік бюджетною резолюцією було заплановано зростання мінімалки до 4170 гривень. Отже, виходить, що у цьому році різниця між крайніми розрядами, яка в грошовому еквіваленті складає понад сім тисяч гривень буде частково нівельована. Це призводить до зникнення чіткої межі між розрядами. Це лише одна з наявних проблем, яких насправді чимало. Представники державної влади повідомляють, що наразі ведуться роботи, головна мета яких полягає в оновленні тарифної сітки та приведенні її до стану, який відповідатиме усім сучасним вимогам та потребам. Проте немає ніякої інформації про те, коли саме буде відбуватися впровадження оновлень, а тому залишається лише чекати на офіційну інформацію від влади з цього приводу.


Чи були останні зміни тарифних розрядів для професій доцільними?

Система була влаштована так, що далеко не в усіх випадках тарифний розряд чітко відповідав тій чи інший професії. Саме тому усі відповідності почали переглядатися, внаслідок чого посадові оклади на 2019 рік в Україні стали обраховуватися більш об’єктивно.  Вийшло так, що для представників чималої кількості професій було підвищено суму окладу та загальний розмір заробітної плати. Дуже сильно змінилися оклади саме бюджетників та співробітників медичної сфери, вихователів у звичайних дитячих садках, педагогів та викладачів. Загалом заробітні плати таких людей було збільшено десь в півтора рази.

Водночас такий перегляд став призвів до виникнення низки проблем. Для прикладу можна розглянути стан сфери малого та середнього бізнесу. Власникам підприємств через збільшення окладів довелося виплачувати більші заробітні плати своїм працівникам. Водночас прибутки підприємств зазвичай залишалися незмінними. Саме тому почали проводитися скорочення робочого штату, а також навмисні зниження рівня їх заробітних плат шляхом скорочення величин преміальних нарахувань. Звісно, такі дії викликають чималу хвилю обурення серед звичайних працівників, однак відшукати якесь компромісне рішення не вдається через недосконалість системи. Більш того, внаслідок подібних змін деякі підприємства з малим штатом виявляються збитковими, а тому їх доводиться ліквідовувати. Перегляд відповідностей ще не закінчився. На черзі представники державної сфери, які теж можуть отримати своє підвищення окладів.

Внаслідок цього залишається сподіватися, що тарифна сітка посадових окладів на 2019 рік набуде більш досконалого вигляду, що дозволить вирішити усі подібні проблеми. Проте на приведення до ладу усієї системи доведеться витратити чимало часу, а тому перші більш відчутні зміни варто очікувати на початку наступного десятиліття, оскільки наразі у політиків є чимало інших важливих завдань.

посадові оклади на 2019 рік в Україні