Home Новини Штатний розпис для підприємств у 2017 році

Штатний розпис для підприємств у 2017 році

4918
0
на роботі

З приходом нового звітного періоду у кожного працьовитого громадянина країни виникає бажання ознайомитись із новими вимогами до своєї праці. Дехто мріє про підвищення в посаді, дехто – про підвищення зарплатні. Мало хто знає, що усі ці відомості вказуються у штатному розписі підприємства. Про те, як виглядає штатний розпис на 2017 рік в Україні для кожної організації можна довідатись із приведеного матеріалу.

Ще десять років назад Міністерство праці затвердило закон про те, що штатний розпис має бути присутнім на будь-якому підприємстві з будь-якою кількістю робітників. Такий розпис має бути складений за участі закону України «Про працю», довідника характеристик професій, інструкції з ведення трудових книжок та ін.на роботі

З 1 січня поточного року набула чинності постанова про затвердження необхідної мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для однієї працездатної особи. В першу чергу різниця між оплатою на такому рівні та оплатою не нижче гарантованої мінімальної заробітної плати (3200 грн) полягає у кваліфікації працівників. Уряд намагається не допустити «зрівняння» оплати праці між кваліфікованими громадянами та тими, хто взагалі не має кваліфікації. Тому зразок штатного розпису на 2017 рік містить зміни у розписі посадових окладів.

Основними складовими такого документу є:

  • ​ Найменування та код підприємства;
  • ​ Назва документу;
  • ​ Дата створення;
  • ​ Текст наказу;
  • ​ ПІП та підпис директора.

Такий розпис затверджується грифом (обов’язково для бюджетних організацій) або наказом.

Перед створенням наказу необхідно визначити його тип:

  1. ​ До першого належать усі накази основної діяльності. Цей тип обирають організації, які створюють документацію архівного фонду;
  2. ​ До другого типу належать накази з кадрових питань (термін зберігання останніх становить 75 років).лікарі на роботі

Перелік форм та доповнень

Оскільки Міністерством фінансів затверджені форми лише для бюджетних організацій, штатний розпис сільської ради на 2017 рік може бути складеним за двома формами. Перша з них прийнята у 2002 році та має редакцію 2012 року. Дана форма містить відомості щодо кількості робітників штату та посадового окладу. Підкріплюється підписом керівника та штампом організації.

У розписі (рис.1.) вказуються відомості про структурний підрозділ та назви посад, кількість штатних посад, оклад кожного робітника та фонд оплати за посадовими окладами.штатний розклад 1

Типовий розпис (рис.2.) має подібну структуру, але окрім даних, що приведені у першому зразку містить відомості про річний фонд оплати праці та надбавки й доплати до основного окладу.штатний розклад 2вчитель на роботі

Деякі особливості документу

Бланки штатного розпису на 2017 рік розроблені заздалегідь. Заповненням цих документів займається окремий відділ організації заробітної плати та праці. Якщо даний відділ відсутній на підприємстві, то організацією необхідної документації займається кадровий відділ або спеціально назначений працівник. Слід зауважити що штатний розпис належить до документів суворої звітності, а отже заповнюється лише з однієї сторони аркуша.

Порядок заповнення посад починається з вищої за рангом (від директора до робітника). Далі заповнюється розрахункова кількість робітників штату. У разі коли розрахункова кількість має дробову частину (наприклад 9.5), це свідчить про те, що працівник не може працювати за цією посадою повний робочий день. Вирішенням такої проблеми може стати зарахування іншого працівника на півставки за умови, що останній працює за неповним робочим днем.вихователь на роботі

Штатний розпис для підприємств у 2017 році створюється уповноваженою особою або керівником організації. Затверджуватись такий документ може як керівником так і довіреною особою. Наказ щодо створення та затвердження розпису повинен бути створеним з дотриманням вимог по оформленню документації ДСТУ. Штатний розпис може доповнюватись та змінюватись протягом періоду діяльності підприємства.

З приходом нового працівника або зі зміною розміру оплати цей документ необхідно доповнювати. Жорстких вимог щодо частоти зміни розпису не існує. Проте зловживати дуже частим видавництвом не варто. Про всі зміни у штатному розписі працівників підприємства необхідно сповістити не пізніше, чим за два місяці від моменту затвердження наказу. Також цей документ необхідно направити до відділу статистики та відділу служби зайнятості.

Важливо! Штатний розпис ні в якому разі не повинен складатись окремо для різних підрозділів одного підприємства. Така вимога не підкріплена жодним документом, а отже ніхто не має права вимагати створення подібної документації. Також керівник не має права вводити «позаштатний» розпис, оскільки це не передбачено законом.

Відмінності між розписом ФОП та бюджетними організаціями

Поки що законодавство не має вимог щодо єдиного стандарту заповнення штатного розпису для небюджетних організацій. Тому штатний розпис на 2017 рік для ФОП може мати такі складові:

  • ​ Дані про підрозділи;
  • ​ Дані про посаду або професію робітника;
  • ​ Код професії;
  • ​ Кількість робітників на кожній посаді;
  • ​ Оклад;
  • ​ Можливі доплати чи надбавки;
  • ​ Фонд зарплати на період.

Важливо! Розмір надбавки або доплати встановлює керівник організації.будівельники на роботі

Працівникам кадрової служби необхідно пам’ятати про можливість створення індивідуальних наказів. Тобто якщо зміни у питаннях заробітної плати чи посаді стосуються не усього штату, а декількох працівників, то необхідно створювати окремі накази саме на цих працівників. У випадку оформлення такої документації заробітна плата співробітникам нараховуватиметься за новим документом.

Слід пам’ятати про відповідальність за відсутність необхідного розпису. Таке порушення кваліфікується як порушення вимог чинного трудового законодавства. Відповідальність за приведене порушення відноситься до адміністративної та карається накладенням штрафу.