Home Новини Види діяльності за КВЕД 2017 в Україні

Види діяльності за КВЕД 2017 в Україні

6571
0
КВЕД с расшифровкой

З класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) повинен бути ознайомлений кожний підприємець. Ці дані необхідні не лише під час реєстрації фізичної особи підприємця, але й при багатьох інших операціях. Тому питання про подробиці КВЕД 2017 в Україні с расшифровкой завжди буде актуальним.

КВЕД с расшифровкой

Для чого потрібні коди КВЕД?

Основна мета, для якої був створений КВЕД – визначення коду для різних видів економічної діяльності юридичних осіб. За цими даними державні органи можуть формувати певну статистику і прогнози економічного розвитку в країні.

Але й самі підприємці повинні бути зацікавлені у тому, аби розбиратися у кодуванні видів діяльності. Дані, які містяться у цій класифікації, обов’язково знати у таких ситуаціях:

  1. Під час реєстрації ФОП.
  2. Якщо плануєте використовувати спрощену систему сплати податків (будуть вказані в реєстраційній картці та реєстрі платників єдиного податку).

До вибору коду потрібно поставитися дуже відповідально. Якщо код вказати неправильно, при оформленні документів ваш бізнес можуть розцінити як такий, що отримує прибуток від не вказаного виду діяльності. Наслідком цього може бути втрата можливості оформлення сплати податків за спрощеною системою.

Також деякі державні служби та приватні підприємці мають серед своїх правил співпрацювати лише з тими партнерами, основний вид діяльності яких вказаний у реєстрі.

робота с калькулятором

Зміни у КВЕД

Що потрібно знати підприємцю про КВЕД України 2017?

По-перше, якщо раніше в багатьох структурах у підприємців вимагали довідку з органів статистики, у якій був вказаний код діяльності, то зараз її відмінили. З першого погляду це позитивні зміни у питанні зменшення «паперової роботи». Але при цьому є й негативний бік. Так раніше за заміну довідки, у разі змін у виді діяльності потрібно було сплатити близько 26 гривень.

Зараз, коли всі дані про вид діяльності того чи іншого підприємства знаходяться в Єдиному державному реєстрі, за внесення в нього змін потрібно сплачувати 30% від мінімальної заробітної плати (у 2016 ця сума становила приблизно 400 грн). До того ж, якщо при оформленні документації код буде випадково вказано невірно, на повернення грошей розраховувати неварто.

При цьому податкова дуже прискіпливо ставиться до того, який вид діяльності вказано у реєстрі. Адже, як вже було сказано, від цього залежить чи буде підприємець платником єдиного податку (на який мають право претендувати не за всіма видами діяльності). У будь-який момент можна зіткнутися з тим, що вказаний код виду діяльності потрібно буде змінити.

Саме тому варто знати види діяльності за КВЕД 2017 в Україні та які коди їм відповідають.

КВЕД з розшифруванням

Якщо звернутися на офіційний сайт КВЕД України 2017, можна ознайомитися з повною класифікацією видів економічної діяльності в Україні.

Для визначення кожної сфери діяльності визначені певні чисельно-літерні шифри. За цим принципом формується також і код, який буде призначений тому чи іншому виду діяльності. Цей код складається з таких позначень:

  1. Перша літера коду – основна секція, до якої належить вид діяльності (вказані від літериA до Q).
  2. Друга літера – підсекція.
  3. Перші дві цифри – розділ.
  4. Наступна цифра означає групу.
  5. Також можуть бути додаткові цифри, що позначають клас або підклас (за наявності).

Саме через велику кількість груп, класів та підкласів потрібно бути уважним при визначенні коду, який характеризуватиме основний вид економічної діяльності підприємця.

Так, наприклад, основна секція «Добувна промисловість і розроблення кар’єрів» не включає такі види діяльності, як використання матеріалів, що добули, у будівництві (відноситься до секції «Будівництво»), секція «Інформація та телекомунікації» має велику кількість підгруп, кожна з яких в свою чергу охоплює різні аспекти інформаційної діяльності.

Сучасний КВЕД України відповідає Класифікації видів економічної діяльності Статистичної Комісії Євросоюзу. Остання чинна редакція документу була прийнята у 2010 році, саме на неї варто орієнтуватися при оформленні документів.

підпис ручкою на документах

Вважається, що ця класифікація існує для того, аби держава могла робити певні висновки, на основі яких формується економічна політика, на ділі це не зовсім так. Іноді підприємцям доводиться не відшукувати свій вид діяльності у реєстрі, а навпаки, «підлаштовуватися» під зазначену класифікацію. Це викликає певні незручності і змушує замислитися про чергові зміни в українському КВЕД.

Хоча державні органи стверджують, що КВЕД охоплює майже всі види діяльності, це не зовсім відповідає дійсності. Тому при отриманні ліцензії можуть виникнути певні проблеми через відсутність відповідного коду у Єдиному реєстрі.