Home Новини Яким буде ДПА в 2019 році?

Яким буде ДПА в 2019 році?

2473
0
ДПА в 2019 році

Наразі в державі відбувається впровадження реформи системи освіти. Вона передбачає купу позитивних змін, але головне, що вона замінює собою радянський лад, приносить нові підходи до навчання дітей. В результаті дітлахи, які завершують навчання здаватимуть ДПА в 2019 році безпосередньо у формі ЗНО. Про таке рішення неодноразово повідомляли представники Міносвіти, а ще досить велику увагу вони приділятимуть іноземній мові. Ще серед положень сказано, що такі екзамени влаштовуватимуть навіть для учнів молодших класів, але вони проходитимуть у формі контрольних робіт.ДПА в 2019 році

ДПА скасовується повністю?

Насправді в Міністерстві вже досить довгий час велися розмови про доцільність підсумкової атестації. Остаточне рішення щодо скасування ДПА й досі не було прийнято, а тому можна очікувати, що все буде так, як і в минулих роках. Не дивлячись на те, школярам дадуть змогу самостійно обирати предмети, які вони хочуть складати. При цьому можна обирати предмети гуманітарної та технічної сфери. Що стосується випускників, то для них ДПА проводитися не буде, а оцінки будуть виставлені за результатами ЗНО.

Невеличкі зміни

Також невеличкі зміни були внесені до тестування з іноземної мови. Основна частина залишиться такою самою, але ще буде додано аудіювання. Його мета полягає в перевірці того, як саме школярі сприймають інформацію на слух. Їм треба буде прослухати декілька разів текст, а потім відповісти на короткі запитання.

Багатьом цікаво, яким буде ДПА в 2019 році завдяки проводи мій реформі. Представники Міносвіти повідомляють, що вони створять усі умови для дітей з обмеженими можливостями. На пунктах здачі обов’язково встановлюватимуть особливі технічні засоби, які допомагатимуть дітям з фізичними вадами. Для осіб з вадами зору тести будуть надруковані шрифтом Брайля. Реформа зробить так, що процедура проведення ДПА повністю відповідатиме європейським стандартам.Невеличкі зміни

Важливість тестування

Представники освітньої сфери вважають, що тестування в будь-якому його прояві є необхідним. Воно дозволяє перевірити ті знання, які люди отримала в школі. На основі цього складається об’єктивна оцінка, що дозволяє дитині самостійно обирати свій шлях. Також оцінювання покликане зменшити корупційні прояви, бо до дітей повинні ставитися однаково. ДПА відкриває перед дітьми три напрямки:

  • можна продовжувати навчання в школі та здобувати повну середню освіту;
  • можна піти навчатися в профільні ліцеї. Там зазвичай готують робітників, які по випуску мають кваліфікаційні розряди;
  • також можна вступити до коледжу, де надають освіту молодшого спеціаліста.

Звісно, маючи один з трьох дипломів на руках можна подавати документи на вступ до вищого навчального закладу.Важливість тестування

Які предмети треба буде складати?

Вже зараз багатьох цікавить питання про те, які є обов’язкові предмети для сдачі ДПА в 2019 році. Серед обов’язкових предметів як завжди значиться математика. Також треба буде складати ДПА з української мови та літератури. Нововведенням стала обов’язковість англійської мови. Ще один предмет можна буде обрати самостійно. Робити це краще з оглядом на вашу майбутню професію. Серед додаткових дисциплін найпопулярнішими є:

  • історія;
  • біологія;
  • географія;
  • хімія.

Можна обрати ще одну іноземну мову, наприклад, французьку, німецьку чи російську.  На основі рейтингової системи, що складається з отриманих учнями оцінок, діти будуть відбиратися до старшої школи.

Як реформа змінить оцінювання знать дітлахів?

Отже, поки невідомо, чи будуть використовуватися тести для ЗНО в 2018 році та в майбутньому замість підсумкової атестації. Але їх заміна й досі планується. Спеціалісти пояснюють, що зараз усі сили витрачаються на вдосконалення системи, а до її реалізації вони перейдуть потім. В такому випадку тести будуть об’єктивно визначати рейтинг абітурієнтів.

Що стосується саме ЗНО, то сертифікат про його здачу буде дійсний усього лише один рік, а не цілих три. За цей ас кожен абітурієнт матиме право ним скористатися та подати документи на вступ до вишу. Якщо можливість не була використана, то ЗНО доведеться складати повторно. Оскільки певна частина дітлахів йде до коледжів чи ліцеїв, введення тестування як на ЗНО замість підсумкової атестації призведе до того, що можна буде більш точно визначити рівень знань.

Пробне тестування нікуди не подінеться. Усі бажаючі зможуть записатися на проходження пробного незалежного оцінювання та випробувати власні сили. Це гарна річ, яка дозволяє підготувати школярів навіть психологічно, бо точно відтворюються усі умови незалежного оцінювання, а також це гарна змога виявити прогалини у знаннях. Але воно й надалі буде не безкоштовним, доведеться за одну дисципліну викласти понад 100 гривень.Що стосується саме ЗНО...