Home Світ Процентні ставки – липень 2022. WIBOR 3M, WIBOR 6M вниз – вперше...

Процентні ставки – липень 2022. WIBOR 3M, WIBOR 6M вниз – вперше з початку травня 2022

58
0

У п’ятницю показники WIBOR впали вперше з початку травня 2022 року. Від цих показників залежить розмір кредитного внеску. Тим не менш, тримісячний і шестимісячний WIBOR залишаються на найвищому рівні з 2004 року. Скільки зараз коштують WIBOR 3M і WIBOR 6M?

Рада з монетарної політики на засіданні в четвер підняв процентні ставки на 50 базисних пунктів. Основна базова процентна ставка зросла до 6,50 відсотка. Це найвищий рівень із серпня 2004 року.

Зростають і коефіцієнти WIBOR, від яких залежить сума кредитного внеску. Серія підвищення, що тривала майже два місяці, була перервана в п’ятницю.

WIBOR і маржа банку є складовими процентної ставки за кредитами. Деякі банки використовують ставки WIBOR 3M (три місяці), що означає, що відсоткова ставка по іпотеці оновлюється кожні три місяці з моменту видачі кредиту. У випадку WIBOR 6M (шість місяців) процентна ставка оновлюється кожні шість місяців.

WIBOR 3M, WIBOR 6M – що це таке

У п’ятницю WIBOR 3M був на рівні 7,08 відсотка, що означало зниження на 0,84 відсотка. Це перше скорочення з 9 травня цього року. Тоді WIBOR 3M впав на 0,32 відсотка.

Індекси WIBOR визначаються кожного робочого дня. З вересня 2021 року нам довелося мати справу з шістьма падіннями рівня WIBOR 3M.

WIBOR 3M за останні три місяціstooq.pl

WIBOR 6M становить 7,38 відсотка і знизився на 0,67 відсотка. Для цього показника це було перше зниження з 12 травня цього року. Тоді WIBOR 6M впав на 0,15 відсотка.

WIBOR 6M за останні три місяціstooq.pl

У той же час WIBOR 3M і WIBOR 6M все ще знаходяться на найвищих рівнях з 2004 року.

Вищезазначені ставки включають ймовірне збільшення або зниження процентних ставок, які можуть відбутися протягом цього періоду. Це означає, що якщо ми мали або будемо мати оновлені розстрочки в останні дні, липневе підвищення процентної ставки вже включено в це.

Наскільки зростуть процентні ставки?

Президент Національного банку Польщі і водночас голова MPC Адам Глапінський під час прес-конференції в п’ятницю заявив, що якщо інфляція продовжуватиме зростати, Рада продовжить підвищувати процентні ставки. “Якщо влітку він стабілізується і піде вниз, ми цього робити не будемо”, – додав він.

Як сказав Глапінський, «ті ноги, які зараз є, наближаються до свого верхнього рівня – можливо, вони досягли, можливо, вони вже близько». – (…) ми не знаємо, яка буде ситуація у вересні та жовтні. Ми побачимо, що відбувається з інфляцією, що відбувається за кордоном, що відбувається на ринках, але, можливо, а може, і ні, ми будемо продовжувати підвищувати ставки, якщо буде рости інфляція, ми будемо піднімати ставки, – глава центробанку оголосив.

Читайте також: На скільки може зрости розстрочка по кредиту? Розрахунки

Наступне ухвальне засідання КМУ відбудеться 7 вересня. Згідно з поточним розкладом, засідання, призначене на 23 серпня, буде невирішальним.

PAP / Maciej Zieliński

Бартош Турек, головний аналітик HRE Investments, зазначив у четвер в ефірі TVN24 BiS, що «нормою є те, що тримісячний WIBOR відрізняється від базової процентної ставки приблизно на 20-25 базисних пунктів». – Тож загалом тримісячний WIBOR враховує не лише це рішення (в липні – ред.), яке вже прийнято, але навіть наступне, – пояснив Турек. – WIBOR вже враховує, що у вересні у нас буде підвищення процентної ставки, – додав він.

Основне джерело фото: Shutterstock