Home Світ WIG20 найгірший в Європі. «Драматично слабка» сесія на WSE – котирування...

WIG20 найгірший в Європі. «Драматично слабка» сесія на WSE – котирування 17 серпня 2022

57
0

У середу ми спостерігали падіння на більшості європейських бірж. Ганебним лідером став варшавський індекс WIG20, який закрив котирування зниженням на 3 відсотки. Причини такої поведінки на нашому ринку можна знайти у скороченні коштів з Національного плану реконструкції та в короткострокових, слабкіших, попередніх даних про ВВП Польщі, – сказав Каміль Цісовскі, директор аналітичної та інвестиційної консультативної групи DI Xelion. .

WIG20 завершив торги в середу падінням на 3%. до 1682,93 пункту, а WIG втратив 2,4 відсотка. до 54 867,57 балів Обидва індекси були найслабшими орієнтирами основних європейських фондових бірж. Індекси малих і середніх компаній завершили сесію відносно краще. sWIG80 впав на 0,61 відсотка. до 17 983,38 пункту, а mWIG40 знизився на 1,53 відсотка. до 4214,11 балів

Німецький DAX впав на 2,04 відсотка, французький CAC40 – на 0,97 відсотка, а британський FTSE 100 – на 0,27 відсотка. Вище прямої сесія середи в Європі завершилася індексами в Ісландії (+0,46%) і Латвії (+0,25%).

– Сесія середи на ВФБ була надзвичайно слабкою, і шукати позитиву, здається, є сильною силою. Це правда, що вибрані менші компанії зафіксували зростання, але загальні настрої щодо нашого фондового ринку залишаються дуже негативними протягом приблизно півтора місяців, і важко сказати, коли вони зміняться, – сказав Каміль Цісовскі, директор інвестиційного аналізу. і консультативна група DI Xelion.

WIG20 за останні три місяціstooq.pl

За словами аналітика, брак коштів з Національного плану реконструкції є дуже важливим для ринку, і важко сказати, коли цей фактор буде повністю врахований. – На нашу думку, це головна причина «відриву» нашого торгового майданчика від основних ринків, а тепер ще й від Угорщини. На цьому тлі у нас надзвичайно погано, навіть на рівні WIG, тому що WIG20 краще не згадувати, – сказав Цісовскі.

ВВП Польщі

Як зазначив Цісовскі, причиною великих розпродажів Варшавської фондової біржі в середу стали слабші за очікування дані про ВВП Польщі за другий квартал 2022 року. – Дані негативно здивували та підтвердили, що уповільнення у другому кварталі було швидшим, ніж очікувалося, що, враховуючи те, що зараз показують випереджаючі індикатори, показує, що темпи охолодження польської економіки є надзвичайно сильними навіть порівняно зі значною частиною європейської. країни, – додав він.

За словами аналітика, сьогоднішні макродані з Польщі завершують тему підвищення процентних ставок після вересня цього року. – У останніх заявах президента Глапінського ми бачимо, що готується ґрунт для сценарію, згідно з яким навіть якщо інфляція залишатиметься високою протягом двох років, не можна очікувати подальшого підвищення ставок, – оцінив Цісовський.

– Подальшу долю ринку і зовнішнього середовища я б бачив залежно від того, які сигнали ми отримуємо в макроданих з реальної зони. Вони покажуть, наскільки сильною буде рецесія. На сьогодні неможливо сказати нічого, що б свідчило про те, що Польща здатна розвиватися без сильного зовнішнього середовища, і в цьому світлі наш ринок, ймовірно, деякий час буде працювати слабше, ніж решта світу, – резюмував Каміль Цісовскі.

Основне джерело фото: Shutterstock