Home Війна ТРЕТЯ ХВИЛЯ МОБІЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ 2022

ТРЕТЯ ХВИЛЯ МОБІЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ 2022

149
0

Сьогодні багато хто бачать втрати армії окупантів, але ніхто не замислюється, які втрати щодня зазнає українських сил. Незважаючи на те, що офіційна інформація «згладжується», армія України зазнає великих людських втрат, тож варто очікувати, що в країні пройде третя хвиля мобілізації в Україні 2022 року «строковиків».

Вже з квітня влада України заявляє, що роздаватиме повістки в рамках «третьої хвилі», але поки що офіційно нікого в армію не забирали на термінову службу.

Хто піде боронити?

Зараз багатьох хвилює питання, кого закличуть у третій хвилі, хто обов’язково захищатиме країну та список осіб, кого не можуть мобілізувати 2022 рік в Україні? Цікаво! Захищати свою батьківщину від братів-окупантів з перших днів війни готові багато українців, без мобілізацій, без необхідності їх відловлювати. Але в першому мобілізаційному етапі на лінію фронту вирушали ті, хто вже має бойовий досвід, ветерани АТОООС, військовослужбовці діючої армії та оперативного резерву. Друга хвиля – це українці, хто був у лавах ЗСУ та добровольчих батальйонів до 2014 року або проходив службу за контрактом.

З дати вторгнення на територію країни ворожих військ в Україні оголошено мобілізацію у 2022 році. Важливо, що третя хвиля мобілізації торкнеться всіх офіцерів запасу та військовозобов’язаних осіб, які проходили військову кафедру в інститутах, академіях, університетах. Принцип проходження мобілізації оформлення не зміниться. За словами уряду кількість мобілізованих, напрями в які їх відправлятимуть, залежать від потреби частин у доукомплектуванні.

Які критерії відбору?

Вік українців, які призиватимуться з 18 до 27 років, термін призову може бути 12 або 18 місяців, після чого військовослужбовців змінюватимуть. На сьогоднішній день у ЗСУ задіяно на «лінії вогню» проти окупантів понад 250 000 осіб, крім цього за суверенітет України борються ТРО та добровольчі батальйони, які також складаються з українців. При цьому на даний момент у запасі в країні перебуває близько 1000000 військовослужбовців з досвідом бойових дій.

Багатьох українців, хто пройде комісію, можуть не прийняти на службі, за станом здоров’я, тобто. комісувати. Отже, варто розібратися, хто ж придатний до нестройової служби? До «нестройової» придатні особи, які можуть бути обмежені у воєнний час, тобто. не можуть бути звільнені від мобілізації, якщо в країні розпочалася війна.

За наказом громадянина може бути визнано непридатним у мирний час, обмежено здатним у воєнний час та знято з обліку.

На сьогоднішній день захищати кордони своєї держави бажаємо величезну кількість українців як чоловічої, так і жіночої статі. Багато військовослужбовців із інших держав уже стоять на обороні суверенних кордонів України. Завдяки цьому варто розуміти, що поки що мобілізація стосуватиметься лише тих осіб, хто має військовий досвід, має необхідну підготовку. Це пояснюється не лише достатньою кількістю військовослужбовців, а й тим, що вони можуть «з коліс» їхати на лінію фронту, немає необхідності витрачати дорогоцінний час, щоб навчати військового.

Також варто врахувати, що в прес-службі Генерального штабу ЗСУ повідомляють, що в цей заклик не потраплятимуть строковики та інші військові формування України. Поки немає потреби у виконанні чергового призову, усі укомплектування вакантних посад у ЗСУ та ТРО проводитимуться силами надходження військовозобов’язаних та резервістів.

Важливо! Українцям, які залишилися в країні, також необхідно розуміти, що до термінової служби залучатимуться лише в тому випадку, якщо на раніше мирних територіях та регіонах почнуть відбуватися активні бойові дії.

Особливості проведення

Відповідно до загальноприйнятих норм, коли вийшов Закон “Про мобілізацію”, прийнятий у зв’язку з повномасштабною війною в країні, мобілізація проводиться протягом 90 днів з дати оголошення. Поки що офіційно про третю хвилю не оголошено.

Але, це лише питання часу і випуску офіційного паперу, тому офіцерам запасу, які закінчили військові кафедри ВНЗ і не закликали до попередніх етапів мобілізації варто «приготуватися».

Хто не буде мобілізований?

Залучатись до термінової служби не будуть особи, чиї кровні, близькі родичі (чоловік, дружина, діти чи батьки) зникли безвісти або офіційно вважаються загиблими під час проведення АТО\ООС у складі військовослужбовців.

Також у третю хвилю не потрапляють ті громадяни, які не мають реального досвіду, надто багато часу буде витрачено на даний момент, щоб їх тактиці веденні бою, користуватися вітчизняним та зарубіжним озброєнням тощо.

Щоб не побоюватися, чоловікам, які залишилися на території країни, та внутрішньо переміщеним особам звернутися до найближчого відділення військкомату та пройти реєстрацію. Це не означає, що одразу буде мобілізація, Україна зараз «насильно» нікого не відправляє на фронт. У більшості випадків непридатних до служби знімають із військового обліку та дають дозвіл на перетин кордону України.

Скільки всього буде «хвиль»?

Після того, як братська країна колись «пішла війною» на Україну – 24 лютого 2022 року, президент країни підписав відповідний указ про те, що оголошено спільну мобілізацію в країні на всій підконтрольній території. Цікаво, скільки військовослужбовців знадобиться для захисту країни, скільки всього хвиль мобілізації передбачено в Україні?

Відповідні нормативні акти регламентують в Україні 4 основні хвилі мобілізації:

  1. У перший етап на фронт вирушили всі діючі військовослужбовці, а також ветерани АТО\ООС, особи, які перебувають на контракті ЗСУ (вік до 40 років).
  2. У другій хвилі захищати Батьківщину вирушать ті «служиві», хто з 2014 року був «строковиком» або «контрактником».
  3. На третьому етапі закликатимуться «відбивати окупантів» офіцери запасу, які знаходяться в країні, які попередньо закінчили військову кафедру.

Не можна дати точних прогнозів, але, швидше за все, четверта хвиля мобілізації торкнеться всіх чоловіків українського громадянства, хто не був покликаний у попередні етапи і не має фізичних та вікових особливостей і може захищати країну від окупантів.

Є також низка громадян, хто не підлягає заклику під час мобілізації залежно від стану здоров’я та професії, що виконується. Багато фахівців гостро потрібні країні.

У зв’язку з тим, що на вогневих точках лінії фронту склалася складна ситуація, почалася 3-я хвиля мобілізації в Україні, тому ті чоловіки, які належать до внутрішньо переміщених громадян, повинні стати на облік у найближчому військкоматі.

Важливо! Захищати свою Батьківщину від окупантів – обов’язок кожного українця вже понад 8 000 осіб стали на облік.

ВПО та мобілізація

Сьогодні в країні багато чоловіків, які належать до «внутрішньо переміщених осіб» або ВПО, які зобов’язані «прикріпитися» до того місця, в яке він переїхав, тікаючи від війни. Заклику підлягатимуть громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Цікаво! Нещодавно у Харкові біля скверу «Стрілка» урядом міста було прийнято рішення роздавати повістки масово, що викликало сильне обурення серед населення. Уряд відповів, що не треба побоюватися видачі повісток – це не означає, що чоловіки масово потраплять до української армії. Це виконується для того, щоб провести облік і контроль чоловіків, що залишилися в країні, з’ясувати, чи має військова спеціальність, і яка вона. Ці дії зумовлені тим, що в перші дні війни авіацією було розбито військкомати, військові частини та багато документів просто згоріло.

На сьогоднішній день чоловікам призовного віку заборонено виїзд за кордон, крім виняткових ситуацій та випадків, обумовлених раніше законом (наявність трьох дітей, онкологія тощо). Щоб на законних підставах залишити країну, необхідно розбиратися в тонкощах, хто підпадає під 3 хвилю мобілізацію, а хто ні?

Чи зможуть захищати країну жінки?

Зараз безліч жінок захищає Батьківщину, але закликати їх офіційно за повістками поки що не будуть, принаймні у третій хвилі мобілізації.

Жінки йдуть на фронт на добровільній основі, ті особи жіночої статі, які перебувають на військовому обліку, підлягають мобілізації у виняткових випадках. Це стосується мінімальної кількості жінок-військовослужбовців, щоб «закрити» дефіцитні спеціальності оборонних сил.

Цікавить жінок питання, чи можна відмовитись від мобілізації? Тим, хто має дітей до 12 років, можуть звільнитися з діючої служби і перейти в резервні війська. За певних умов жінки-запаси можуть виїхати за кордон. Але уряд уже озвучив умови, що за 4-5 хвиль мобілізації, якщо вони будуть, усіх колишніх військових, які виїхали, тих хто покинув країну з дітьми зобов’язуватимуть повертатися в 15-ти денний термін для подальшого захисту кордонів держави.

Сьогодні на лінії фронту та особливо «гарячих» напрямках необхідні жінки у таких спеціальностях:

  • Медики, лікарі, фельдшери;
  • Зв’язківці, радисти;
  • Працівники обчислювальної техніки, планшетисти;
  • Водії гусеничних засобів;
  • Жінок механіків, водолазів;
  • Картографи, топогеодезисти.

Також Україна гостро потребує спеціалістів фотограмметрії, аерографії та поліграфії. Незважаючи на те, що активно обстрілюється східна, південна та центральна Україна, фермери продовжують роботи з посівної цього року, тому необхідні агрономи, а також «вільні руки» для виконання підсобних робіт на полях. Тому вивчаючи питання, кого не беруть до армії під час третьої хвилі мобілізації в Україні 2022 року можна запитати себе: «чим я можуть допомогти країні»?