Home Новини Мораторій на проведення перевірок до кінця 2021 року

Мораторій на проведення перевірок до кінця 2021 року

625
0
Мораторій на налогові перевірки в Україні

Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу в Україні був введений з появою на території країни спалаху коронавірусної інфекції. Спочатку документ про забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з ковід-2019 набрав чинності 01.04.2020 року.

У травні Рада прийняла рішення послабити податкове та адміністративне навантаження для підприємців. Дія документа поширюється на період введення карантину. Проте суб’єкти господарювання цікавляться, чи буде мораторій на проведення перевірок до кінця 2021 року і чи зміняться вимоги до підприємців.

Мораторій на налогові перевірки в Україні

Мораторій на податкові перевірки-кого він не стосується?

З роз’яснень представників контролюючих органів стало відомо про дві великі категорії перевірок. Вони є наступні.

  • категорія №o 1-мораторій поширюється на перевірки, пов’язані з держнаглядом у господарській діяльності. Під нього потрапляють понад 80 сфер, головними з яких є екопроверкі, контролі пожежної безпеки та охорони праці.
  • категорія №o 2-дія мораторію не поширюється на такі види контролю: валютний, податковий, митний, експортний, бюджетний, банківський, економічний, ринковий.

Планові перевірки підприємств у період карантину проводитимуться на підприємствах з високим ступенем ризику. Крім цього, перевірочна діяльність не обмежена з питання ціноутворення та дотримання вимог санітарного законодавства.

Розраховуючи на продовження мораторію на перевірки суб’єкти господарювання повинні розуміти, що повністю призупинити заходи неможливо. Існують ризики, які завжди повинні перебувати під державним контролем.

Поряд з цим рада збирається продовжити мораторій на планові перевірки бізнесу в 2021 році, пишуть інформаційні видання з посиланням на актуальну версію плану відновлення економіки.

Плани на мораторій – перевірки бізнесу в 2021 році

На сьогоднішній день в Раді є декілька законопроектів відносно мораторію на перевірки суб’єктів господарювання. В документі пропонується “поетапний перехід на повністю безпаперову взаємодію органів контролю і перевірки осіб при обміні документами.

«За допомогою зміни регуляторних умов дозвільної та контрольно-наглядової діяльності планується значно знизити адміністративне навантаження на бізнес за рахунок актуалізації перевірки обов’язкових вимог, обмеження кількості перевірок, а також спрощення процедур контрольно-наглядових заходів і процедур отримання дозволів і ліцензій», — уточняється в плані.

Як слід діяти в спірних ситуаціях?

Нерідко відбуваються несправедливі дії щодо організації, наприклад, її включення в план перевірок, коли діє продовжений мораторій на 2021 рік та немає ніяких підстав для цього.

Новий налоговий проект в Україні

В даному випадку потрібно звернутися до органу, що здійснює перевірки із заявою про скасування наглядовий заходи щодо об’єкта або документації, при цьому додати до нього пакет документації:

  • копію звіту про фінансові підсумки за минулий рік;
  • довідку про штатний розпис;
  • для акціонерних товариств – виписку з реєстру акціонерів.

У разі якщо перевірка почалася, можна їй перешкоджати, аргументувавши дії необґрунтованістю всього процесу і підкріплюючи доводи документами. Якщо наглядовий орган ігнорує вимоги моралі його дії і висновки, зазначені в протоколах про перевірку можна вважати недійсними.

Підстави для перевірки малого бізнесу в 2020 році та в наступному 2021 році

Планові перевірки в 2020 році дозволені тільки щодо юросіб та ІП, які не є суб’єктами МСП, виробничі об’єкти які відносяться до категорії високого або надзвичайно високого ризику. Решту можуть перевірити лише позапланово.Підставою для такої перевірки є:

  • факти заподіяння шкоди або загроза життю, здоров’ю громадян, загроза виникнення надзвичайної ситуації природного або техногенного характеру;
  • усунення порушень за виданими раніше приписами у разі виявлення загрози життю та здоров’ю громадян;
  • доручення Президента, КМУ або вимога прокурора в рамках нагляду за виконанням законів;
  • заява юрособи або ІП про видачу спеціального дозволу або ліцензії;
  • виконання припису, через який була припинена ліцензія, акредитація або дозвіл на ведення діяльності.

У першому і другому випадку потрібно узгодження проведення перевірки з прокуратурою. Проведення перевірки негайно (з повідомленням прокуратури) можливо в разі виникнення загрози життю і здоров’ю громадян на небезпечних виробничих об’єктах (1, 2 клас небезпеки) і гідротехнічних спорудах 1 і 2 класу.

Детальніше про продовження мораторію на перевірки можна бути дізнатися з офіційних джерел влади наприкінці цього року.

Резюме

За літо 2020 спалах коронавірусної інфекції не припинився. Тому суб’єкти господарювання можуть розраховувати на продовження мораторію на перевірки. Зараз документ з нововведеннями знаходиться на розгляді КМУ. Про його прийняття стане відомо пізніше, з інформаційних джерел.