Home Новини Призов на строкову службу в 2022 році

Призов на строкову службу в 2022 році

2192
0
Виклик до військкомату

Юнаки призовного віку завжди проглядають новини, що стосуються армії, і хвилюються, чи буде строкова служба в Україні 2022. Засоби масової інформації іноді надають протилежну інформацію. Одні стверджують, що набиратимуть до військ лише контрактників. Інші попереджають, що призиватимуться навіть студентів.

Строки набору

Виходячи з останнього наказу голови держави призов на строкову службу в 2022 році відбуватиметься в той самий термін, що і раніше. У військкомати запрошуватимусь навесні, коли назвуть точні строки набору, та восени, як це звичайно відбувається у жовтні та листопаду. Кількість призовників залежатиме від того, як розвиватимуться події у Донбасі, де з 2014 продовжується військовий конфлікт за участю сусідньої держави.

В разі активізації боїв та збільшення зовнішньої загрози строк служби у збройних силах подовжується на деякий час. Термін встановлюється з урахуванням ситуації.

Якщо не буде особливого розпорядження, юнаки, що закінчили вищий навчальний заклад, призиватимуться на 12 місяців, ті, хто не має диплому Вишу – на 1,5 року. Молодь, яка йде до армії отримає разову допомогу у розмірі, що дорівнює двох зарплатам.Строки набору

Кількість призовників

Про те, скільки юнаків набиратимуть у війська, ще невідомого. Силові відомства мають надати інформацію до Кабміну. В компетенції уряду визначати потрібне число. Весною можуть піти до армії десь біля 16 тисяч юнаків, восени трохи менше. Аби розпочався призов, має бути надрукованим у ЗМІ Указ президента про строкову службу 2022.

Минулого року план набору не був виконаний, проте не довелось розшукувати молодь, що ухилялася від армії. У зв’язку з військовим конфліктом у Донбасі, Україна мала додатково набирати прикордонників. Щоб потрапити до їх лав, потрібна:

  • неабияка фізична підготовка;
  • гарне здоров’я;
  • справжнє бажання.

Кожного року, починаючи з 2016, число призовників до цієї служби становить 4 тисячі осіб. У військові підрозділи набирають юнаків, котрим виповнилося 20 років, за особистою згодою з 18. Молодь, що старша 27, до армії не направляється. Призовний вік було піднято за наказом президента.Кількість призовників

Виклик до військкомату

Юнакам, що досягли повноліття, вручають повістку, в котрій вказується термін, коли на них очікують у місцевому військкоматі. З’явитися потрібно, якщо навіть не приходило на руки письмове повідомлення, коли був оголошений призов. Поважною причиною неявки вважається:

  • хвороба;
  • похорони найближчих родичів;
  • аварія;
  • природна стихія.

Але всі ці явища повинні мати документальне підтвердження. Якщо його має, це вважається ухилянням від служби, що карається штрафом до 119 гривень, друге порушення коштуватиме від 170 та до 225.

Молодих людей, що постійно ігнорують повістки, чекатиме сплата до 15 мінімумів, що вважаються прожитковими. Можна також потрапити за грати на 3 роки.

Відстрочка від служби

Коли буде оголошений призов на строкову військову службу 2022 в Україні, декотрі з юнаків, можуть отримати відстрочку. Вона надається різним категоріям молоді:

  • якщо вони є годувальниками родини, де є тільки діти та інваліди;
  • мають двох малюків або вагітну дружину;
  • виховують дітей інвалідів;
  • являються сиротами.

Не призиваються юнаки, що служили в інших державах й ті, в кого загинув в армії рідних брат. Надається відстрочка по хворобі студентам денної форми навчання. Звільняються від примусової служби представники поліції, священики, працівники медичної сфери, люди, що були раніше засуджені.

Батьки, чиї діти мають йти у військо, переживають, що їхніх синів відправлять зразу в АТО. Нещодавно в країні була прийнята військова доктрина, де чітко вказано, що призовники не братимуть участь у бойових діях. Направляють на лінію розмежування лише, якщо юнак виявить бажання та підпише контракт.Виклик до військкомату

Реформування армії

До початку збройного конфлікту у Донбасі, постійно надходила інформація про те, що призов буде скасований, на службу набиратимуть лише контрактників. До 2017 року планувалось залишити в армії до 70 тисяч військових, решту збиралися скорочувати. Життя внесло свої корективи. Якщо Україна позбавиться строковиків, захищати її буде нікому.

Якби країна у 2014 мала сильну армію, то не був би окупований Крим, сусідні війська не зайшли б у Донбас, не гинули б мирні люди й солдати.

Міністерством оборони зараз ведеться робота, аби армія держави, хоча б наблизилася до стандартів НАТО. Кожного року проводяться навчання на полігонах за участю іноземних військових. Потроху надходить нове українське озброєння, очікується підтримка з боку США.

До кінця 2022 міністром оборони держави мають назначити цивільну особу, відповідальним за реформи стане Центр управлінні змінами.

Звільнення в запас військовослужбовців строкової служби 2022 буде проходити, коли вийде наказ президента. Але ті, що бажатимуть залишитися в армії, зможуть підписати контракт. На теперішній час зарплата в збройних силах для такої категорії досить пристойна. Сім тисяч гривень отримує солдат, 10 йому належать до сплати – за участь у бойових діях. До 2700 євро на руки мають ті, хто бере участь у миротворчої місії.

Особливості першого призову

Замінити строковиків контрактниками міністерство оборони обіцяє до 2022. Але багато залежить від того, чи буде продовжуватися збройний конфлікт. Якщо війна не закінчиться, заплановане виконати не вдасться.

Весняний призов на строкову службу 2022 році в Україні має початися вже у квітні. Залучатимуть до неї 4 тисячі офіцерів запасу. Особлива увага приділяється командирам підрозділів, яких в країні не вистачає. Жінки на обов’язкову строкову службу не запрошуються.

Спеціалістам і магістрам перебувати в армії потрібно лише рік, а от курсантам військових Вишів – не менше двох.

Якщо солдат стане інвалідом під час служби, держава йому має виплатити допомогу у розмірі 230 тис. гривень. У випадку загибелі сина родина отримає 772 тисячі. У 2022 році ці суми можуть збільшитися.

Призов випускників військових кафедр

Термін перепідготовки офіцерів запасу становить 3 місяці. Проходитимуть її в спеціальних центрах збройних сил. Граничний строк за віком такої категорії складає 43 роки. Служитимуть випускники військових кафедр –1,5 року на офіцерських посадах.

Відстрочка їм надається через сімейні обставини, незадовільне здоров’я та для продовження навчання в аспірантурі. Офіцери запасу, що пройшли підготовку, не направлятимуться примусово в АТО.У Донбас вони можуть потрапити лише, якщо буде проводитися чергова хвиля мобілізації, яка має свої особливості. В першу чергу призиватимуться ті, у кого є досвід у боях, або мають таку спеціальність, котру можна замінити на військову професію. До такої категорії належать водії, механіки, трактористи.

В Україні створюється реєстр військовозобов’язаних. Можливо він буде готовий вже у 2022 році. Повістки не будуть вручатися на прохідних підприємств, в центрах зайнятості. В базі даних вказуватиметься точна адреса кожного військовозобов’язаного.

За три роки, що триває військовий конфлікт, в державі створена армія, яка її вже може захисти. Впродовж тривалого часу вона нищилася та скорочувалася, бо ніхто і думки не мав, що прийдеться захищатися від дружнього східного сусіда. І скільки триватиме війна, вмиратимуть мирні люди й солдати, залежить саме від нього.Призов випускників військових кафедр