Home Новини Класифікатор професій в 2017 році в Україні

Класифікатор професій в 2017 році в Україні

3914
0
дівчина візначає майбутню профессію

З кожним днем збільшується кількість професій. Це обумовлено створенням нових назв професій у зв’язку з розвитком та появою нових видів технологій, економічної діяльності, інженерії. Знайти відповідну професію за своїми посадовими обов’язками не так складно. В цьому Вам допоможе класифікатор професій 2017 в Україні за алфавітом (далі ДКП).дівчина візначає майбутню профессію

Що таке класифікатор професій і для чого він створений?

Такий класифікатор зручний у використанні. Адже своєю структурою він допоможе будь-кому швидко знайти відповідну професію та посадові зобов’язання. Він групується за алфавітом та кодових значень, які позначають розділ, підрозділ, клас, підклас та групу. Кодові позначення сформовані із цифр, і можуть сягати 9 знаків. Кількість знаків залежить від:

  • кваліфікаційного групування (розділ, підрозділ, клас, підклас та група);
  • спеціалізації;
  • кваліфікаційного рівня робіт;
  • рівня освіти.

До недавна в Україні діяла попередня редакція класифікатора затверджена в 2005 році. Відтоді з’явилося багато нових професій, які були задекларовані в сучасній редакції класифікатору професій. Внесені зміни відповідають міжнародним стандартам класифікатору професій. Оснровою для розробки були взяті стандарти Міжнародної класифікації ISCO 88International Standart Classification of Occupations.

Його призначення встановлене для всіх суб’єктів господарювання, органів місцевого та державного самоврядування, центральних органів виконавчої влади. Дані органи та установи керуються ним під час запису на призначення посади в трудовій книжці працівників.

робота з калькулятором

Які можливості надає ДКП:

  • зведення статистичних даних для подальшого розроблення планування та прогнозування;
  • аналіз статистичних показників за різними ознаками;
  • розрахувати чисельності працівників;
  • групувати чисельність кадрів за професіями;
  • визначати чисельність міграції.

Призначення класифікатора

Класифікатор професій в 2017 році в Україні залишився незмінним та відповідає останній редакції від 28 липня 2010 року. Необхідно відмітити, що саме класифікатор професій контролює та встановлює назву та обов’язки за посадою. Роботодавець не має права встановлювати самостійно посадові обов’язки, класифікувати посади. В разі, якщо назва посади не співпадає з посадовими обов’язками, роботодавець порушує трудове законодавство. Щоб цього уникнути останній повинен звернутися до ДКП для присвоєння точних назв посад, професій, чітких інструкцій. Для кожної професії повинно бути затверджено посадова інструкція, яка чітко прописує обов’язки працівника.

класифікатор професій

Проте часто зустрічаються випадки, коли назва посади не співпадає класифікатору. Тож які наслідки чекають на таке порушення? Згідно інструкції №58, що передбачає порядок ведення трудових книжок працівників. Відповідно до цього працівникам відділу кадрів слід уникати розбіжностей із записами, адже в майбутньому працівник може мати проблеми з нарахуванням пенсії.

Закон та державний класифікатор професій

Проте кожному працівникові буде корисно знати, що ДКП не являється нормативно-правовим актом, не встановлює відповідальності за порушення його користуванням, а також не зареєстрований в Міністерстві юстиції. Із чого випливає висновок, що користування ДКП не є прямим правопорушенням, але це на сьогодні. Між тим, при укладанні трудового договору слід керуватися правилом «принципового співпадання» посади та прописаних обов’язків з такими, що прописані в наказі або розпорядженні про прийняття на роботу. Адже, трудовий договір задекларований Кодексом законів про працю України ст.21. Хоча державний класифікатор професій україни 2017 і відповідає міжнародним стандартам, та визнання законом України цей документ ще не набрав. Тому в разі відсутності професії в ДКП, необхідно керуватися трудовим договором, адже він має чинність та визнаний законом.

Виходячи із викладеного, користь від державного класифікатору професій однозначно існує. Адже, кожен працівник може ознайомитися із переліком професій та відповідних обов’язків для подальшого порівняння та аналізу. Також необхідно відмітити, що при укладанні трудового договору необхідно керуватися підписаним наказом про взяття на роботу, який безпосередньо повинен дублювати посаду, повноваження та обов’язки. Це є важливим моментом в подальшому нарахуванні пенсії, і розбіжність та відсутність у ДКП може привести до зменшення пенсії.